Volledig scherm
© Victor van Breukelen

Verhuizing daklozen Leger des Heils gaat door: ‘Wel nog meer maatregelen’

De uitbreiding van de opvang van dak- en thuislozen van het Leger des Heils op het Kromhout in Dordrecht gaat zaterdag gewoon door. Een meerderheid van de politiek liet vanavond weten de ernstige zorgen van de buurt te begrijpen of delen, maar geen stokje te willen steken voor de aanstaande verplaatsing. Volgens het gemeentebestuur is dat juridisch ook niet mogelijk.

Wel drongen diverse politieke partijen vanavond in de commissie Sociale Leefomgeving bij het college van burgemeester en wethouders aan op nog meer maatregelen bovenop het reeds toezegde pakket, zoals cameratoezicht, afsluiting van één van de twee toegangspoorten en extra uren beveiliging.

Zo vroeg Beter voor Dordt onder meer om één centraal telefoonnummer waar bewoners met klachten 24 uur per dag terecht kunnen, wil het CDA de toezegging dat de bewakingscamera’s permanent en de gehele dag gaan werken en pleitte de ChristenUnie/SGP voor een blowverbod in de buurt.

Volledig scherm
Graffiti tegen de komst van de dagopvang van het Leger des Heils aan het Kromhout in Dordrecht. © AD

Leefbaar

De VVD lijkt te accepteren dat het Leger des Heils voor nu een vergunning heeft voor de uitbreiding, maar wil dat de buurt na een jaar ‘leefbaar’ is. D66 vroeg het college om een toekomstvisie op de opvang van dak- en thuislozen en ook Gewoon Dordt is daar voorstander van ’vanwege een huidig gebrek aan beleid’.

Laatstgenoemde partij pleitte er, net als de PvdA, voor om in het vervolg ook eisen te stellen aan het Leger des Heils. Dat zou moeten gebeuren bij de aanbesteding voor de opvang dan dak- en thuislozen. Hiervoor wordt volgens partijen door de gemeente Dordt twee miljoen euro verstrekt aan het Leger des Heils.

Wethouder Marco Stam beloofde in een reactie dat de gemeente inderdaad een ‘visie’ gaat opstellen voor het gebied van het Kromhout. ,,Hoe we omgaan met de mensen die daar rondlopen.’’ Zijn collega Peter Heijkoop herhaalde de uitspraak dat ‘simpele oplossingen’ niet mogelijk zijn. Hij wees er echter op dat verhuizing van het Leger niet de zwervers uit het centrum weghaalt. ,,Dag- en nachtopvang hoort in het centrum. Maar we moeten hier wel wat aan gaan doen en wel nu.’’

Verhuizing

Volledig scherm
Van links naar rechts: Annette Dubbeld, Klaas de Vries en Katinka van Haren van het Actiecomité Kromhout-Kasperspad. © Victor van Breukelen

De verhuizing staat gepland voor komende zaterdag. De gemeente Dordrecht en het Leger des Heils verwachten dat de overlast hierdoor in de buurt zal afnemen, omdat thuis- en daklozen niet meer hoeven te pendelen tussen twee locaties voor de dag- en nachtopvang. 

Een groot deel van de bewoners op het Kromhout, verenigd in een actiecomité, vreest juist dat de overlast nog verder toeneemt. Die bestaat volgens hen nu al uit zwerfvuil, drugsdealers, intimidaties, geluidsoverlast en zwervers die in portieken slapen. 

Bewoners verlieten dinsdagavond boos het stadskantoor tijdens de vergadering, nadat wethouder Peter Heijkoop zei dat bewoners per brief waren geïnformeerd over de verhuizing.

Overlast

Het geschetste scenario van gemeente en Leger des Heils dat de overlast juist af zal nemen, gaat er bij bewoners niet in. Zij geloven niets van het beeld dat centreren van de zorg op één plek de kwaliteit verbetert en zwerven op straat minder aantrekkelijk maakt.

Quote

Het grote wegkijken is weer begonnen

,,Cliënten van het Leger blijven niet op één plek. Alcoholisten en drugsgebruikers moeten bier en drugs halen. Effectief handhaven is in onze buurt nog nooit gelukt’’, zei bewoner Guido Frantzen vanavond tijdens de commissievergadering, ondersteund door zo’n vijftig boze en verontruste buurtgenoten die luid klapten bij elke inspreker die het met hen eens is.

De bewoners wilden horen of een meerderheid van de gemeenteraad nog een stokje wil steken voor de verhuizing. ,,Het is een constante zorg van ouders. Kinderen worden geconfronteerd met dingen waar ze juist vandaan gehouden moeten worden’’, zei Frantzen.

Nieuws

Het nieuws over de uitbreiding viel de bewoners rauw op het dak, omdat Yulius juist uit het gebied gaat vertrekken. Leden van het actiecomité wijzen er verder op dat er al met drie achtereenvolgende gemeentebesturen wordt gesproken over afbouw van de opvang in hun omgeving.

,,Er wordt al jaren gezegd dat het minder moet worden en juist niet meer’’, zei een andere inspreekster van het Kromhout. ,,Het grote wegkijken is weer begonnen. Hoe kunnen ze beweren dat dit geen verzwaring van de opvang is? Het Leger doet haar werk op de verkeerde plek in de stad.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht