Volledig scherm
© Recai Kepir

Vermiste Dordtenaar (54) duikt op in Turkije

De vermiste Dordtenaar Ruud Kreeft (54) is na 2,5 jaar opgedoken in Turkije.  Kreeft verdween in augustus 2012 van de ene op de andere dag uit Dordrecht. Vrienden en bekenden bleven volledig in onzekerheid achter. Het AD spoorde Kreeft op in de plaats Karaman en sprak met hem over de bizarre vlucht.

Vrienden vreesden dat hij dood was, maar Dordtenaar Ruud Kreeft blijkt na 2,5 jaar springlevend. Hij is in Turkije voor zijn wereldreis. Volgende stop: India. ,,Ik ben gelukkig en in blakende gezondheid.''

Het is augustus 2012 als de inmiddels 54-jarige Ruud Kreeft het helemaal zat is. Kreeft woont op dat moment bij het Leger des Heils, omdat hij zijn huis uit is gezet. Zijn baan is hij ook verloren. Wat rest zijn schulden. Die bewuste maandag krijgt Kreeft de erfenis binnen van zijn overleden vader. Vier jaar eerder is ook zijn moeder overleden.

Quote

Ik wil met rust gelaten worden. Ik ben dit niet voor niets gaan doen.

Ruud Kreeft

Knoop doorgehakt
,,Het werd me alles bij elkaar te veel,'' vertelt Kreeft in de Turkse plaats Karaman, waar hij tijdelijk is gestrand bij zijn wereldreis op de fiets. ,,Op dinsdag heb ik de knoop doorgehakt om voorgoed weg te gaan. Er is veel gebeurd in mijn leventje. Ik wil de wereld rondfietsen.''

De Dordtenaar pakt zijn spullen en begint met de reis. Eerste bestemming is de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Daarna gaat Kreeft verder. Via Oostenrijk en Zwitserland gaat hij naar Auschwitz in Polen. Via de Oekraïne komt hij uiteindelijk bij de Russische grens, maar daar wordt hij tegengehouden. Hij mag niet doortrekken naar Azië wat hij van plan is.

Kreeft gaat via Turkije naar Iran. Omdat hij geen mobieltje heeft ('zo wilden ze me kunnen volgen') moet hij weer omkeren. Om na een verblijf in Spanje via Turkije een nieuwe poging te wagen. Daar strandt Kreeft nu in Karaman. Door hevige sneeuwval kan hij de oversteek niet maken naar Mersin.

Volledig scherm
© Recai Kepir

Onzekerheid
Als een lokale autohandelaar zich met andere ondernemers ontfermt over Ruud, verschijnen er foto's op een lokale Turkse website. Ze geven hem handschoenen en een muts. En zo bereikt vrienden, die al 2,5 jaar in onzekerheid leven over zijn lot, het bericht dat hij nog leeft.

,,Ik ben blij, want ik dacht dat hij dood was,'' laat zijn Dordtse vriendin Gizela Lindroos weten, die hij al dertig jaar kent. Lindroos heeft Kreeft enige tijd geleden zelfs aangemeld bij het televisieprogramma Vermist omdat ze zich samen met andere vriend zorgde maakte, omdat Kreeft nooit meer reageerde op berichtjes.

Na speurwerk vindt het AD Ruud in een lokaal opvangcentrum. ,,Ik ben gelukkig en in blakende gezondheid. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik heb mijn vrijheid en die is me veel waard,'' laat hij over de telefoon weten.

Volledig scherm
Kreeft bij zijn fiets en mensen die zich over hem ontfermden. © Recai Kepir

Kaartje
Volgens Kreeft heeft hij bij zijn vertrek twee mensen in het diepste geheim toevertrouwd wat hij ging doen. ,,Die stuur ik soms en kaartje. De rest hoeft niet te weten waar ik huis. Al was het niet mijn bedoeling mensen ongerust te maken. Maar ik wil met rust gelaten worden. Ik ben dit niet voor niets gaan doen.''

Kreeft blijkt volledig platzak. ,,Maar ik overleef 't wel hoor. Als je geen geld meer hebt dan ga je bedelen. Overlevingsdrang, he. Overal gaat de deur wagenwijd open, zelfs de duurste restaurants geven je eten. Je moet een sterk verhaal vertellen en dat heb ik wel. Het scheelt ook wel dat je een Nederlands paspoort hebt.''

Kreeft zegt dat hij door een 'miscalculatie' is gestrand, maar dat zodra het weer het toelaat, hij zijn reis hervat. Na India wil hij rondtrekken in Azië. Voor de complete reis heeft hij zes jaar uitgetrokken. ,,Ik fiets veertien dagen en houd dan één dag rust,'' zegt hij over zijn schema. ,,Ik ga dit verhaal afmaken. Ik kom voorlopig dus niet terug. Misschien wel nooit meer.''

Toch blijkt Dordrecht nog wel in zijn hart te zitten. ,,Ik mis de stad wel... en mijn vrienden,'' waarna de verbinding wordt verbroken.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht