Volledig scherm
Het raadhuis in Papendrecht. © AD

Vloeken niet langer strafbaar in Papendrecht

De gemeente Papendrecht heeft besloten het verbod op vloeken uit de Algemene plaatselijke verordening (APV) te halen. Voorheen was vloeken niet toegestaan in de gemeente. Wie het toch deed, liep het risico bestraft te worden.

Papendrecht was een van de weinige gemeenten in Nederland waar het vloekverbod nog van kracht was. In het openbaar de naam van God vloekende gebruiken was niet toegestaan. In de grondwet staat echter dat het openbaren van gedachten of gevoelens wél mag. 

,,Dat zou dus betekenen dat enkel per ongeluk vloeken, wanneer je bijvoorbeeld met een hamer op je vinger slaat, verboden is’’, lichtte burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht gisteravond toe in de raadsvergadering. Onnodig ingewikkeld, oordeelde de gemeente, en bovendien moeilijk te handhaven.

Onwenselijk

De SGP-fractie, onder leiding van fractievoorzitter Arjan Kosten, diende een amendement in tegen verdwijning van het verbod. ,,De APV heeft een breed normatief karakter. Kwetsend taalgebruik en taalverruwing is onwenselijk. Papendrecht wil een veilige, respectvolle en leefbare gemeente zijn. Vloeken draagt daar niet aan bij’’, zijn de standpunten van de partij.

,,Het is onwenselijk dat de overheid door deregulering het signaal geeft aan de samenleving dat taalgebruik niets uitmaakt. Handhaafbaarheid is niet het enige criterium om de APV vast te stellen’’, is verder te lezen in het amendement.

Nooit een boete

Het voorstel om het verbod toch in de APV te houden, werd door negen raadsleden ondersteund. Veertien raadsleden stemden tegen. ,,Er is in alle gemeenten waar dit verbod nog geldt nog nooit een boete uitgedeeld’’, lichtte D66-fractievoorzitter Trijntje van Es haar keuze toe.

De SGP betreurt het besluit, is te lezen in een tweet van de partij. ,,Jammer, want vloeken is kwetsend, ongewenst en geeft gevoelens van onveiligheid. Mist dus ieder doel!’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht