Volledig scherm
Teuntje van de Wouw en Eefje Zalm. © Cees Schilthuizen

Voelen aan moderne werken, van 'verse' kunstenaars

Sfeertje!Kunst Galerie Bergarde in Heerjansdam hangt werk op van 'verse' kunstenaars. Twee dagen lang stonden dit weekend de werken centraal van kunstenaars die pas begonnen zijn. Ze zijn niet per se jong, maar wel vers in het vak.

Volledig scherm
Kunstenaar Emelien Dieleman. © Cees Schilthuizen

Van buiten is de voormalige paardenschuur aan Het Buitenland in Heerjansdam niet zo opvallend. Des te groter is de verrassing voor bezoekers die voor het eerst binnenwandelen, zoals uw verslaggever en fotograaf.

Want binnenin hangt in de mooi uitgelichte ruimte de hedendaagse kunst van grote namen. Andy Warhol, Lucebert, Jan Worst. En dan moet er ook nog een Koons in de omgeving zijn, helaas niet achter de geopende deuren van vandaag. In de galerie, tientallen meters verderop, staan 'verse' kunstenaars te trappelen om hun werk te tonen. ,,Het is voor het eerst dat we een selectie van beginnend kunstenaars tonen'', leggen de jonge en enthousiaste curator Teuntje van de Wouw en galeriemanager Eefje Zalm uit. Het enorme werk van Florentijn de Boer knalt van de grote doeken af, de kunstenaar zelf is deze zaterdagmiddag helaas afwezig.

Een minder spectaculair maar evenzeer opvallend werk is de grootse donkere afbeelding van Anne van Dalen. Ze heeft zichzelf voor dit schilderij ingesmeerd met witte verf en is op het donkere vlak gaan liggen. Trots staat ze naast haar werk en wrijft over de opgedroogde verf. ,,Ik houd van voelen'', zegt Van Dalen, die met blote voeten op de grijze natuurstenen vloer staat. ,,Mijn werk mag je aanraken, het is niet voor de eeuwigheid gemaakt, het zijn de dingen in het moment.'' De Zwijndrechtse kunstenaar is vereerd dat ze met een tiental andere kunstenaars is geselecteerd om dit weekend haar werk te tonen. Verderop hangt ook werk van haar: afbeeldingen van haar linkerborst, gestempeld in zwarte en blauwe verf. Elke afbeelding van de borst van de 56-jarige is een kunstwerkje op zichzelf.

Typemachine

De werken zijn goed geselecteerd, een herhaling van zetten is niet te herkennen door de enorme diversiteit. Van minimalistische werken waarbij maakster Tiffany Schepers met een typemachine een letter blijft herhalen op papier, tot aan de afbeelding van ingedroogde koolraap van Angelique van der Valk. De portretten die Tessa van Helden van jongvolwassen vrouwen uit de jaren 40 en 50 heeft overgetekend in lijnen op geschuurd aluminium zijn niet direct om over naar huis te schrijven qua schoonheid. Niet echt Doutzen Kroes zogezegd. Maar dat is ook wat Van Helden wil laten zien: ,,Juist die foto's zijn mooi en maar zelden terug te kijken zoals dat nu op Instagram wel kan.''

Bezoekers Riet Leeflang en Rietje de Wit laven zich aan de nieuwe kunst. Leeflang komt hier vaker even kijken. ,,Het is zo heerlijk om jezelf in een kunstwerk te verliezen.''

Volledig scherm
Bezoekers Riet Leeflang en Rietje de Wit. © Cees Schilthuizen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!  

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen