Volledig scherm
© VICTOR VAN BREUKELEN

Vogelkunst op de gevels moet Dordtse Vogelbuurt mooier maken

Wie verzint een origineel ontwerp voor muurschilderingen in de Dordtse Vogelbuurt? Wijkinitiatief Het Vogelnest is naarstig op zoek naar zes kunstenaars die evenzoveel kopgevels kunnen opfleuren. 

Twee gevelvullende kunstwerken prijken sinds het najaar op gebouwen in de Vogelbuurt. De kleurrijke creaties van de Dordtse kunstenaars Amy Boekhoudt, Hanno de Man en Vincent Monshouwer werden zo goed ontvangen dat broedplaats Het Vogelnest en wooncorporatie Woonbron vragen om nog meer ideeën voor het project Vogelkunst.

Creatievelingen uit Dordrecht kunnen meedoen aan de ontwerpwedstrijd. Uiteindelijk mogen zes kunstenaars hun werk daadwerkelijk maken op een ‘canvas’ van zo’n 100 vierkante meter. Hun ontwerpen moeten wel raakvlakken hebben met het thema. ,,Het moet gaan over vogels of de natuur in de breedste zin van het woord”, aldus projectleider Lotti Hesper van Het Vogelnest. Twee muren zijn beschikbaar voor werk van professionele kunstenaars en vier gevels voor amateurkunstenaars.

Kunststraat

Quote

We zetten de buurt zo positief op de kaart van Dordrecht

Lotti Hesper

De Vogelbuurt krijgt de komende jaren een heel andere uitstraling. Er komt nieuwbouw, bestaande gebouwen worden opgeknapt en enkele panden gaan tegen de grond. Daarom zijn twee kunstwerken tijdelijk, de rest moet de komende zeven jaar in de buurt te zien zijn.

De nieuwe kunstwerken komen op zes nog grauwe portiekflats in de Adelaarstraat, waar de creaties van Boekhoudt en De Man nu al te zien zijn. ,,Het wordt echt een kunststraat”, vertelt Hesper. Doel van het project is de Vogelbuurt een mooie en creatievere uitstraling te geven. Ook moet het de wijk een beter imago bezorgen. ,,We zetten de buurt zo positief op de kaart van Dordrecht.”

Volgens Woonbron dragen de kunstwerken bij aan de sociale cohesie in de wijk. ,,Bewoners zijn weer trots op de wijk, zien het opknappen”, zegt woordvoerder Jos van der Pluijm namens de wooncorporatie.

Kwaliteit

Een selectiecommissie van twee bewoners of ondernemers uit de wijk, Woonbron, de gemeente en Het Vogelnest kiest de zes beste ontwerpen uit. Waar zij op gaan letten? ,,We kijken naar de artistieke kwaliteit, maar letten ook op de uitvoerbaarheid”, legt de projectleider uit.

Volgens haar is het een pluspunt als het kunstwerk community art is. Het is dus de bedoeling dat de buurtbewoners en ondernemers in de wijk een gevoel van betrokkenheid krijgen.

Kunstenaars die interesse hebben in het project moeten wel haast maken. Het insturen van een schetsontwerp kan tot en met dinsdag 16 mei. De gekozen kunstenaars moeten vervolgens nog een definitief ontwerp maken. Alle voorwaarden voor het project Vogelkunst staan op de website van Het Vogelnest. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (26%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (40%)
  • Nee, weg met die herrie (28%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (6%)
257 stemmen