Volledig scherm
Catharina van der Geld op weg naar de nieuwe stalling. © VICTOR VAN BREUKELEN

Voor de laatste keer zeulen met draaiorgel Duckstad

VideoHet hek van Shurgard op de Staart opende vanochtend voor een laatste keer voor draaiorgel Duckstad. Nooit meer hoeft Catharina van der Geld haar orgel vijf kilometer heen en vijf kilometer terug te zeulen: Duckstad krijgt een nieuw onderkomen bij koffiecorner Hartje Stad.

Stipt om 09.00 uur begon de 66-jarige Van der Geld vandaag aan haar allerlaatste wandeltocht: een enkeltje centrum. De Dordtse had de pas er stevig in zitten. ,,Ieder weekend ben ik weer een pond afgevallen door het lopen’’, vertelt ze. Ze legde maandenlang twintig kilometer af per weekend met het orgel, door weer en wind. Vier uur, kostten de wandeltochten haar wekelijks. ,,Kinderen blij maken met de muziek van Duckstad , daar deed ik het allemaal voor.’’

Van der Geld liep iedere vrijdag en zaterdag met gevaar voor eigen leven. Niet alle fietspaden op de route zijn breed genoeg voor het orgel. Daarom moest ze soms noodgedwongen de autoweg op. ,,Ik moest zo goed uitkijken als ik af wilde slaan. Automobilisten probeerden me soms vlak voor een kruispunt nog in te halen. Het was af en toe echt gevaarlijk.’’ De werkzaamheden bij de Merwedestraat maakten de tocht allerminst makkelijker.

Het artikel gaat verder onder de video.

Opluchting

De gedachte dat ze deze route nooit meer hoeft te lopen, zorgt voor opluchting bij Van der Geld. Al vindt ze het nog wel spannend. ,,Ik hoop zó dat het allemaal past.’’ Ze mat de ingang van de nieuwe opslagruimte gisteren op. ,,Het orgel is 2,30 meter hoog en als het goed is heb ik nog tien centimeter over in de hoogte. Het orgel is niet zo breed, dus het moet lukken’’, probeert ze zichzelf gerust te stellen.

Vanmiddag rond 13.00 uur bracht ze Duckstad naar zijn nieuwe rustplaats in de Vriesestraat. Het orgel paste precies door de deur van het leegstaande gedeelte van de koffiecorner en lunchroom. De eigenares van Hartje Stad, Roely Bartelts, stelde deze ruimte graag ter beschikking. ,,Ik kon niet geloven dat ze vijf kilometer heen en vijf kilometer terug moest lopen met dat orgel’’, liet ze weten.

De plek werd gevonden door Dordtenaar Philip Elzerman, die na de oproep van Kees Thies in de krant van gisteren meteen in actie kwam. ,,Geweldig dat het uiteindelijk allemaal zo snel is gelukt’’, verzucht Van der Geld.

Volledig scherm
Catharina van der Geld voor de ingang van de nieuwe stalling aan de Tolbrugstraat Landzijde. © VICTOR VAN BREUKELEN
Volledig scherm
© Rinie Boon

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

  • Ja, ik heb alle vertrouwen in Kees! (31%)
  • Nee, hij zwicht uiteindelijk tóch weer voor die sigaret (69%)
3081 stemmen