Voor het Mopperschaapje: Big Rivers is bezig en klagen zou wel heel zinloos zijn

COLUMNGeacht Mopperschaapje, schrik niet! Op het moment dat u dit leest is in het centrum van Dordrecht rondom uw dierbare huisje het Big Rivers Festival gaande. Voordat u in de pen klimt om een of andere boze brief naar de gemeente te schrijven omtrent geluidsoverlast, want die neiging wil u nog wel eens hebben, stop en luister.

Volledig scherm
© Marco de Swart

Jazeker, dit tumult duurt drie dagen. Wat u nu allemaal hoort, die heibel en consternatie? Dat is nu de ziel van Dordt. Verstofte vijftigers kruipen uit hun hobby-kelders, glijden in hun spijkerjack met ACDC-buttons, hangen een kluitje hysterische kettinkjes om en mogen van hun vrouw eindelijk eens een weekendje los. Gun ze dat. 

En ze zijn niet de enige. Dit festival, van oorsprong tot aan zijn oksels in de bluesrock, heeft inmiddels veel meer te bieden. Metal, punk, hiphop, ska, jazz, singer/songwriter, funk en ja, als men dronken genoeg is vast ook wel wat smartlappen. Van peuter tot hoogbejaard, alles loopt hier rond, echt waar. Het lijkt wel gezellig!

Zelfs ik ben er, en ik heb doorgaans een hekel aan massa’s. En u, Mopperschaapje achter de geraniums, die op onverklaarbare wijze in een huis in het centrum is beland, wat moet u nu? Nou, u moet niets, maar klagen zou wel heel zinloos zijn. Probeer eens met een teentje buiten de deur te gluren. U hoeft niet meteen bier te drinken, begin met een cola, ook goed. Maar doe mee. Er is voor ieder wat wils.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht