Volledig scherm
Bij Sonja Dover strijken mensen neer tijdens de pasar malam voor het beantwoorden van levensvragen. © Victor van Breukelen

Voor saté en een kijkje in je toekomst naar pasar malam

De Dordtse pasar malam is niet alleen dé plek voor lekker eten. Ook als je wilt weten hoe de toekomst eruit ziet, zit je hier goed.

Quote

In Indische cultuur naar binnenkant kijken

Sonja Dover
Volledig scherm
© AD

Er staat geen glazen bol op de tafel van Sonja Dover en het woord 'waarzegster' vindt ze afschuwelijk. Maar tijdens de pasar malam kun je op het Statenplein wel bij haar terecht voor de grote levensvragen. ,,Over relaties of werk bijvoorbeeld", legt Dover uit.

,,In de Indische cultuur is het heel gewoon om ook even naar de binnenkant te kijken, daarom past het goed bij de pasar malam", gaat ze verder. Want hoewel drommen met mensen afkomen op de geur van rendang en saté, strijken er ook geregeld belangstellenden neer bij de kraam van Dover.

,,Meer dan twintig mensen op een dag kan ik niet aan, maar zoveel krijg ik sowieso elke dag", zegt ze. En inderdaad, om de haverklap kijken mensen gebiologeerd naar haar kraam met paarse doeken. ,,Beetje geld uit m'n zak laten troggelen", moppert een Dordtse die langsloopt.
Maar veel mensen zijn juist wel geïnteresseerd in een reading van Dover. ,,Mijn vragen zijn goed beantwoord", zegt een Dordtse dame die niet met haar naam in de krant wil. ,,Je moet wel met je pootjes op de grond blijven en geen tovenarij verwachten, maar soms is fijn om gedachten uit te wisselen."

En dat benadrukt Dover ook: ze kan je inzichten geven, maar niet vertellen hoeveel kinderen je krijgt of wanneer je zult overlijden. ,,Ik maak verbinding met iemand op zielniveau, maar ik ga niet vertellen wat ze moeten doen of hoe het allemaal gaat lopen."

Een paar kramen verderop laten mensen hun aura lezen bij Dimitri Bouter. ,,Dit is de perfecte plek ervoor, want mensen staan hier open voor een andere wereld. Je leert jezelf hier kennen", aldus Bouter.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht