Volledig scherm
Wantijpop in 2018. © Maartje Brockbernd

Voorlopig geen herbruikbare plastic bekers op Wantijpop en Live at Wantij

Op Dordtse festivals als Big Rivers, Schuim en Lepeltje Lepeltje worden ze al gebruikt: de hardplastic herbruikbare drinkbekers. Wantijpop en Live at Wantij gaan daar nog niet in mee.

Volgens organisator Magchiel Koekkoek zullen de bekers voorlopig niet op het festival te vinden zijn. ,,Op dit moment is het duurzamer om recyclebaar plastic te gebruiken dan om de bekers te hergebruiken’’, legt hij uit. ,,Er is voor die bekers veel meer plastic nodig. Ze moeten vijftien keer gebruikt worden om duurzaam te zijn.’’

Sowieso is afval maar een heel klein onderdeel van duurzaamheid op een festival, vertelt hij: ,,Je kunt veel meer winst boeken op het terrein van transport, energieverbruik en materiaalgebruik.’’ Zo is het de organisatie gelukt om het dieselverbruik te halveren, hoewel het evenement vele malen groter is geworden in de afgelopen jaren.

En omdat zowel de bezoekers als de leveranciers van het eten voornamelijk uit de regio komen, blijft de uitstoot van vervoer beperkt. De aankleding op Live at Wantij en Wantijpop wordt bijna allemaal meerdere jaren gebruikt, zegt de organisatie: oude banners worden hergebruikt door andere projecten, zoals voor de bekleding van palletzitjes.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht