Volledig scherm
Een artist impression van het beeld van Willem van Oranje, ontworpen door Arie Schippers. © Dordrechts Museum

Voorstanders standbeeld Willem van Oranje in tegenaanval met petitie

Voorstanders van een standbeeld voor Willem van Oranje bij Het Hof van Nederland in Dordrecht zijn een eigen online petitie gestart. Ze willen een tegengeluid laten horen dat veel inwoners van de stad zo’n monument wél zouden zien zitten.

Volledig scherm
Piet van 't Zelfde. © Privéfoto

Over enkele weken wordt in een adviescommissie besloten of het komt tot een hoofdelijke stemming in de gemeenteraad. In dat laatste geval zou er zelfs een streep kunnen worden gezet door het beeld.

Met de petitie Ik Willem Wel moet een signaal worden afgegeven dat Dordtenaren het beeld zien zitten, verklaart initiatiefnemer Piet van ’t Zelfde (77). ,,Je kunt overal wel een punt van maken’’, zegt hij. ,,Hou daar toch eens mee op. Mensen maken onze historie kapot!’’

Van ’t Zelfde stelt dat in de petitie dat Dordrecht altijd de geboortestad zal blijven van de gebroeders De Witt, maar dat ‘buitensluiten’ van Willem van Oranje ‘te ver’ gaat.

Felle discussie

In de oudste stad van Holland woedt al weken een felle discussie over de komst van het standbeeld. Tijdens de lancering van het plan klonk een jaar geleden al kritiek en riep oud-cultuurambtenaar Nico de Mie de bevolking op tot verzet.

Kern van het betoog: een beeld van een Oranjetelg past niet in de stad van Johannes en Cornelis de Witt. Het duo werd in 1672 vermoord door Oranjegezinden: aanhangers van Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje.

Eind vorige maand startten Wouter van der Spoel en Aron Verplakke de petitie #Ikwillemniet. Ze willen daarmee een burgerinitiatief starten. Bijna 850 mensen hebben die inmiddels ondertekend. Deze week werden de handtekeningen aangeboden aan burgemeester Kolff. Onder de steunbetuigingen zijn die van zeker vier oud-wethouders van de stad.

Het monument, dat zal worden gemaakt door kunstenaar Arie Schippers, is een ‘cadeautje aan de stad’ van de Koning Willem I Stichting. In samenwerking met het Dordrecht Museum werd gezocht naar een ontwerp én een geschikte plek.

Volledig scherm
© Milan Rinck

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht