Volledig scherm
Er zijn vossen in de Hoeksche Waard, maar het publiek zal ze weinig tegenkomen. © Dreamstime

Vos laat zich nu écht zien in de Hoeksche Waard

Jarenlang was het al wel bekend, maar onlangs is de vos toch echt gezien in de Hoeksche Waard. Hoeveel vossen er precies leven is onduidelijk. De dieren komen mogelijk via de Kiltunnel vanuit Dordrecht.

De vossen werden onlangs, tijdens de laatste telling van de Wild Beheer Eenheid (WBE) voor het eerst door de eenheid ook echt gezien in de Hoeksche Waard. Onduidelijk is nog uit welke richting de dieren zijn gekomen. ,,Mogelijk via het HSL-spoor bij 's-Gravendeel of zelfs via de Kiltunnel vanuit Dordrecht. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen", zegt Martin van der Mark van de WBE.

Quote

Een vos hoort bij de natuur en hij leeft nu in beschermde gebieden van Natuurmonu­men­ten en Staatsbos­be­heer

Martin van der Mark (WBE)

Onwaarschijnlijk is dat de wilde dieren over het water naar het eiland zijn gekomen. Hoewel vossen goed kunnen zwemmen, gaan ze zelden vrijwillig het water in. Van der Mark: ,,Ook een gang over de Haringvlietbrug bij Numansdorp vind ik onwaarschijnlijk."

Zeker een handvol vossen zijn de afgelopen weken geschoten in de Hoeksche Waard. Met name in de Ambachtsheerlijkheid bij Numansdorp. 
,,Er is landelijke vrijstelling om vossen te schieten", zegt Van der Mark. In de voor publiek ontoegankelijke natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten lopen vossen ook, maar mag niet gejaagd worden. 

Vossen planten zich namelijk redelijk snel voort, waardoor afschieten noodzakelijk is om de populatie niet enorm te laten worden. Het feit dat vossen zelf jagers zijn en andere dieren doden om het doden zelf, past daar ook in. Daarnaast mogen jagers zoals Van der Mark hun geweer trekken omdat vossen erkende verspreiders van ziektes als rabiës zijn.

Jacht

Dat betekent echter niet dat jagers nu de vrijheid krijgen om de vos het eiland af te jagen. ,,Dat is onzin", zegt Van der Mark. ,,Een vos hoort bij de natuur en hij leeft nu in beschermde gebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Hij hoeft daar helemaal niet weg. Wat we wel doen is de populatie in de gaten houden; we willen niet overspoeld worden door vossen. Dus wordt er soms een afgeschoten."

Omdat de vossen in voor publiek ontoegankelijke gebieden leven, is het voor inwoners vrijwel onmogelijk om ze te spotten. ,,Ze hebben daar eten, rust en beschutting", zegt Van der Mark. ,,Dus je moet een beetje geluk hebben wil je ze zien."

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht