Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Vrouwen in Ambacht en Zwijndrecht bovengemiddeld vaak verdachte van een misdrijf

In Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht is bovengemiddeld vaak een vrouw verdachte van een misdrijf. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Landelijk was gemiddeld 17,8 procent van de verdachten van een misdrijf een vrouw. Ambacht en Zwijndrecht liggen daar met ruim 22 procent flink boven. Ook in Dordrecht wordt iets vaker dan gemiddeld een vrouw als verdachte aangemerkt (19,6 procent).

Vrouwen worden het vaakst verdacht van fraude, winkeldiefstal of betrokkenheid bij mensenhandel. Bij fraude in de zorg is bijna de helft van de verdachten een vrouw. Geweldsdelicten en seksuele misdrijven worden voornamelijk door mannen gepleegd, wijzen de cijfers uit. Volgens criminologe Anne-Marie Slotboom is dat omdat vrouwen - over het algemeen - niet snel geneigd zijn geweld te gebruiken. ,,Als ze dat al doen, dan laten ze het doen.’’

Alleen de gemeenten Molenlanden en Alblasserdam scoren in de regio onder het landelijk gemiddelde. Het afgelopen jaar waren daar respectievelijk 11,9 en 15,7 procent van de verdachten een vrouw. In 2014 en 2015 was dat in Alblasserdam nog één op de vijf verdachten.

Koploper

In absolute cijfers is Dordrecht in de regio wel koploper. Vorig jaar werden 271 vrouwen verdacht van een misdrijf. Dat cijfer daalt ieder jaar licht: in 2014 ging het nog om 418 verdachten.

De cijfers vermelden overigens alleen hoeveel vrouwen verdacht waren en niet hoeveel er uiteindelijk veroordeeld zijn voor een misdrijf. Het werkelijke aantal kan dus lager liggen. Ook wordt alleen het aantal unieke verdachten geteld. Wie dus meer dan eens in één jaar verdachte is, wordt maar één keer geteld.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen