Volledig scherm
PREMIUM
David Schalken neemt het heft in eigen hand: hij gaat geregeld op pad met een afvalprikker. © Milan Rinck

‘Vuilnis in Dordrecht ook in weekend ophalen’

Volle plastic afvalzakken die dagenlang het straatbeeld ontsieren en overvolle containers. David Schalken is er klaar mee. ,,Dit moet anders.”

Volledig scherm
Volle zakken met plastic afval op het Vrieseplein, vier dagen te vroeg aangeboden. © David Schalken

Hij ergert zich er groen en geel aan: de plastic zakken die dagenlang aan de daarvoor bestemde haken hangen. Is de zak vol, dan moet ’ie naar buiten, zo lijken veel Dordtenaren te denken. David Schalken hoefde weinig moeite te doen om dat tafereel vast te leggen. In een weekend tijd had hij een fraaie fotocollectie bij elkaar, die hij vervolgens dinsdagavond toonde aan de gemeenteraad. ,,De openbare ruimte moet het visitekaartje van de stad zijn. Dat lukt niet als er overal afval hangt of rondzwerft”, zegt de fractievoorzitter van Beter Voor Dordt.

Afval in Dordrecht wordt volgens hem vaak te vroeg of verkeerd aangeboden. Dat geldt voor zakken met plastic afval maar ook voor zakken die naast ondergrondse containers worden geplaatst. In plaats van dat er melding wordt gemaakt van een volle container, lijkt het juist een trigger voor mensen om alleen maar meer afval zo neer te zetten. Als het maar naar buiten is.

,,Als het dan een beetje waait of een kat krabt de boel open, ligt het vervolgens op straat. Dat wil je niet.”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht