Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

Vuurwerkvrije binnenstad? Nog niet als het aan Beter Voor Dordt en de VVD ligt

Het plan van burgemeester Wouter Kolff om van de Dordtse binnenstad een vuurwerkvrije zone te maken tijdens de jaarwisseling kan nog niet rekenen op steun van de grootste partijen van de gemeenteraad. Zowel VVD als Beter Voor Dordt kunnen zich nog niet vinden in het voorstel.

Wat Beter Voor Dordt betreft, moet er eerst een breder onderzoek worden gehouden onder bewoners van de binnenstad over een eventuele vuurwerkvrije zone. Er is al een enquête gehouden via het bewonerspanel, waar 450 mensen op gereageerd hebben. Dat is wat David Schalken betreft te weinig: ,,We zijn in principe niet tegen een vuurwerkverbod in de binnenstad, maar er zou wat ons betreft echt een bredere enquête moeten worden uitgezet.”

Kolff droeg daarop aan dat de inwoners volgens de reguliere methode zijn geraadpleegd. ,,450 mensen ten opzichte van ongeveer 8500 inwoners in de binnenstad is heel normaal.”

Illegaal vuurwerk

Fractievoorzitter van de VVD Mark Merx struikelde over een ander punt in het voorstel van de burgemeester. Hij vindt het risico van branden in het historische centrum veroorzaakt door vuurwerk te klein om een algeheel verbod in te voeren. ,,De kans op brand door andere oorzaken is vele malen groter dan door vuurwerk”, aldus Merx. ,,Zoveel vuurwerk wordt er helemaal niet afgestoken in het centrum. Het echte probleem waar we het over zouden moeten hebben, zijn de grote hoeveelheden illegaal vuurwerk die nog worden afgestoken.”

Ook de PVV toonde zich kritisch. Fractievoorzitter Dan van Leeuwen zou graag zien dat iedere Dordtenaar zelf de keus heeft wel of geen vuurwerk af te steken. Een vuurwerkvrije binnenstad past daar wat hem betreft niet bij. ,,En valt er wel op te handhaven? Zijn er wel voldoende agenten beschikbaar?” Wouter Kolff gaat er dit geval vanuit dat invoering van het verbod al een sterk signaal is. ,,Ik heb niet de illusie dat er geen pijl meer wordt afgeschoten, maar het zal wel drastisch afnemen. Wat wenselijk is gezien de status van de binnenstad.”

Lichtshow

Het plan om een grote vuurwerkshow te organiseren op het drierivierenpunt, al dan niet samen met buurgemeenten Papendrecht en Zwijndrecht, kan wel op voldoende steun rekenen. Ook als één van de gemeenten zich terug zou trekken uit het plan. Al zou GroenLinks liever zien dat het vuurwerk uiteindelijk wordt vervangen door een lichtshow en ziet D66 het wel zitten om het evenement aan te kleden met foodtrucks op bijvoorbeeld het Groothoofd met oud en nieuw.

Aan de vreugdevuren in de stad lijkt definitief een einde te komen. De kosten die er mee gemoeid zijn, zo’n 18.000 euro, zijn wat de meeste raadsleden betreft te hoog ten opzichte van het aantal mensen dat er plezier aan beleeft.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

  • Mee eens (10%)
  • Niet mee eens (90%)
1215 stemmen