Volledig scherm
De brand was al snel uitslaand en heeft heel het bedrijf verwoest. © FOTOOPDRACHT/ETIENNE BUSINK

Vuurzee verwoest loods timmerbedrijf Papendrecht

Een grote brand heeft vanmorgen het Papendrechtse Timmer- en Onderhoudsbedrijf Van Dalen volledig verwoest. De oorzaak is onbekend. Er vielen geen gewonden.

Op het oog redelijk ontspannen eet hij zijn boterhammetje. Op een meter of vijftig afstand kijkt Bram van Dalen samen met een collega naar de rokende puinhoop die over is van de loods van het bedrijf van zijn vader Aart. ,,Dit hakt erin, het doet pijn.” Zijn pa heeft hij dan nog niet gesproken.

Een dik uur eerder meldde een automobilist aan Bram dat er brand was uitgebroken in het bedrijf aan de Kraaihoek. ,,Ik was vijf minuten hiervandaan aan het werk. Toen ik aankwam was het al een grote vuurzee. Er was geen redden meer aan. Gelukkig was er niemand binnen.”

Vuurzee

Dordtenaar Bram en zijn collega waren ’s ochtends even in de loods geweest. Ze deden er niet veel meer dan het licht aan. Hoe de vuurzee rond 08.00 uur kon ontstaan, is onbekend. Ook voor de brandweer. De loods stond vol machines en er lag veel hout opgeslagen. Vooral dat lijkt ervoor gezorgd te hebben dat de brandweer zich al snel moest concentreren op het overslaan van de brand en het timmerbedrijf als verloren beschouwde.

Het artikel gaat verder onder de video. 

Quote

Er was geen redden meer aan. Gelukkig was er niemand binnen

Bram van Dalen

,,Ik vind het zo erg. Het is zo’n keiharde werker”, zegt buurvrouw Helen de Priester over Aart van Dalen. Haar huis staat pal naast de uitgebrande loods. De katten zitten tijdens het nablussen nog in een mand in de gang, klaar om te worden geëvacueerd. ,,Daar waren we klaar voor. We vreesden wel even voor ons huis. Het was zó warm, doodeng. De plastic hoes om de parasol in de tuin is gesmolten. Gelukkig valt het voor ons mee. Ik denk dat we alleen wat waterschade hebben. Komt goed.”

Sloop

Zo’n veertig brandweermensen gingen de vuurzee te lijf. Uit metingen van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid bleek niets verontrustends. Omwonenden kregen wel het advies ramen en deuren gesloten te houden. De brandweer liet een deel van de loods slopen om het nablussen goed mogelijk te maken.

Het timmerbedrijf is al tachtig jaar gevestigd op de Kraaihoek. Aart van Dalen, sinds 1979 in dienst, nam het bedrijf in 2000 over van Joop Matena. Bram:,, We zullen iets moeten bedenken om verder te kunnen.”

Online is vrijwel direct een doneeractie op touw gezet voor de gedupeerde ondernemer.

Volledig scherm
De rook was tot in de wijde omtrek te zien. © AD

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Moet grandcafé Centre Ville op de Visbrug in Dordrecht worden verplicht om op zondag zijn deuren te openen?

Moet grandcafé Centre Ville op de Visbrug in Dordrecht worden verplicht om op zondag zijn deuren te openen?

  • Ja, de eigenaar kan niet achter blijven (12%)
  • Nee, hij is toch zeker vrij om zelf te kiezen (62%)
  • Nee, de zondagsrust is een groot goed (14%)
  • Nee, maar stel het terras dan wel openen voor omliggende horeca (12%)
4537 stemmen