Volledig scherm
Veel mensen namen een kijkje in de werkplaats van Ad Koomans. © Victor van Breukelen

Waar vindt de Dordtse kunstenaar inspiratie?

Ruim vijftig professionele beeldend kunstenaars en vormgevers openden dit weekend in Dordrecht hun atelier om hun nieuwste werken te laten zien en over hun vak te vertellen. De belangstelling voor de open atelierroute 2017, georganiseerd door het Dordrechts Museum en Pictura, was groot.

Langs 22 locaties liep de kunstroute dwars door het centrum van de stad. Startpunt was Pictura in de Voorstraat. Achterin, met uitzicht op de binnentuin, bevindt zich het atelier van Ad Koomans. Koomans legt 'zijn Dordt' vast aan de hand van, inmiddels, 181 etsen. Hij raakte geïnspireerd door de collectie 'Dordracum Illustratum' van tekenaar Johannes Rutten.

Deze tekenaar maakte, diep in de vorige eeuw, tekeningen van gebouwen in Dordrecht die op de nominatie stonden om te worden gesloopt. Deze collectie, vroeger in bezit van Simon van Gijn, bracht Koomans op het idee: Hoe ziet mijn Dordt er eigenlijk uit? 50 etsen wilde hij maken van zijn stad. ,,Nummer 182 ligt nu te drogen", lacht Koomans. De collectie van 'Het Dordt van Koomans' is nóg niet af, de wijken Wielwijk en Crabbehof heeft hij nog niet weten te vangen in een ets. Daar wordt aan gewerkt.

In een ander atelier worden oude en nieuwe technieken met elkaar gecombineerd. Kitty van der Veer bewerkt haar foto's in fotoshop en past daarna de mezzotint-techniek toe. Zo vermengt zij een zeer oude techniek met een nieuwe. Haar werk doet denken aan hemellichamen tegen een donkere achtergrond. ,,Ik verbeeld graag iets wat er nog niet is, maar waarvan je het gevoel hebt dat het nog moet komen'', vertelt Van der Veer geheimzinnig. ,,Zo houden we het mysterie er een beetje in", knipoogt ze.

Dreigend
In een atelier verderop hangen de foto's van Vojkan Milosev. Sfeerbeelden van locaties in Dordrecht. De luchten zijn dreigend te noemen. Daar staat tegenover dat bepaalde elementen op de foto zeer helder van kleur zijn. Tezamen een spannend beeld. Ze zocht krullen en sierlijkheden, die vond Katinka van Haren in het Huis Van Gijn.

Geïnspireerd tekende zij motieven op papier. Van deze motieven maakt ze 3D-behang door verschillende lagen papier selectief open te werken. Buiten was het grijs en nat, zo niet in het atelier van Van Haren waar de kleurenpracht tegemoet schitterde als het onwerkelijke sprookje van Alice in Wonderland.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

  • Ja, ik heb alle vertrouwen in Kees! (31%)
  • Nee, hij zwicht uiteindelijk tóch weer voor die sigaret (69%)
3295 stemmen