Volledig scherm
Ondergrondse containers zijn er al in heel veel andere gemeenten, zoals hier in Dordrecht. © thymen stolk

Waarom raadsleden in Papendrecht niet blij zijn met het plan voor een ‘afval-pilot’

Het Papendrechts college van b en w wil in één wijk een pilot uitvoeren met het omgekeerd inzamelen van afval. Volgens de raad gaan die plannen in tegen een eerder genomen besluit.

De gemeenteraad besloot in maart vorig jaar dat het zogeheten omgekeerd inzamelen moest worden ingevoerd voor de hele gemeente. Dat houdt in dat herbruikbare grondstoffen als GFT, plastic, papier en karton in containers aan huis worden opgehaald. Restafval gaat in ondergrondse containers. Op dit moment heeft Papendrecht nog geen ondergrondse containers. Plastic gaat er nog in zakken.

Het college stelt nu voor om te starten met een pilot van een jaar in één wijk: Oostpolder. Daar moeten zeventien ondergrondse containers komen. De raad had tijdens de commissie Ruimte eerder deze week kritiek op dat idee. ,,We zijn teleurgesteld over de uitvoering van het besluit. Waarom is een pilot in één wijk nodig als er al voldoende resultaten uit andere gemeenten beschikbaar zijn?’’, stelt Akkie Bokma van de VVD.

Ook andere partijen vinden dat er genoeg geslaagde voorbeelden zijn in andere plaatsen om deze manier van inzamelen meteen voor de hele gemeente in te voeren. Daarbij vinden ze eens per maand de plasticbakken legen, zoals nu in het voorstel staat, te weinig.

Papendrecht in de achterhoede

Dat er op korte termijn iets moet veranderen aan het huidige inzamelbeleid in de gemeente, daar zijn beide partijen het wel over eens. Papendrecht heeft relatief veel fijn huishoudelijk restafval per persoon per jaar (212 kilo) en blijft landelijk achter als het gaat om het scheiden van grondstoffen.

Het college is samen met HVC tot het huidige voorstel gekomen. Naast de pilot in Oostpolder wil de gemeente onderzoeken of het achteraf scheiden van grondstoffen misschien een betere optie is voor het toekomstige inzamelsysteem van Papendrecht. Ook moet er een campagne komen om meer GFT te scheiden van het restafval. De verwachte kosten voor die drie deelprojecten zijn 133.000 euro.

Quote

Het omgekeerd inzamelen van afval pakt verschil­lend uit in gemeentes

Wethouder Arno Janssen

Wethouder Arno Janssen laat in een reactie tijdens de commissievergadering weten dat voor dit voorstel het besluit van de raad is aangevuld met opvattingen uit het coalitieakkoord. De gemeente wil niet meteen volop inzetten op omgekeerd inzamelen, omdat in de praktijk niet altijd blijkt dat deze aanpak de beste is. ,,Het pakt verschillend uit in gemeentes. Dit voorstel geeft de meeste kans op goede resultaten volgens HVC.’’

Het voorstel wordt nog met de gemeenteraad besproken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht