Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Wachttijden ggz in Alblasserwaard en Drechtsteden bij de langste van Nederland

De wachttijden binnen de ggz in de regio zijn hoger dan gemiddeld. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Vektis, het landelijk centrum voor zorg. Zorgkantoor Waardenland, waar de Alblasserwaard en Drechtsteden onder vallen, staat op de tweede plaats, onder Groningen.

Verzekeraar VGZ noemt het terugdringen van de lange wachttijden ‘een van de grote uitdagingen’ binnen de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. ,,We nemen dit heel serieus en vinden het erg vervelend als onze verzekerden niet tijdig kunnen worden geholpen.’’

Momentopname

Tegelijk plaatst VGZ wel een kleine kanttekening bij de cijfers, die zijn gebaseerd op de maand december. ,,Dit is een ‘momentopname’. Kijkend naar de gemiddelde totale wachttijd in weken in heel 2019, dan vallen deze voor de meeste maanden binnen de zogeheten Treeknorm van maximaal 14 weken’’, zegt een woordvoerder.

Toch is het reden voor VGZ om met de ggz-instellingen in de regio om tafel te gaan om de situatie te analyseren en tot een plan van aanpak te komen. Een van die instellingen, De Hoop in Dordrecht, laat in een reactie weten te kampen met een tekort aan regiebehandelaars, die de zorg coördineren.

21 weken

De gemiddelde wachttijd van alle aandoeningen bij elkaar was bij De Hoop in december 21 weken, fors meer dan de 14 weken die acceptabel wordt geacht. ,,Ik vind 21 weken ook veel te veel’’, zegt Coby de Deugd, beleidsmedewerker zorg bij De Hoop.

,,We helpen mensen in principe op volgorde van binnenkomst, maar we kijken ook naar de ernst van de aandoening. Als mensen in crisis dreigen te raken, zoeken we graag samen naar een oplossing. Soms bieden we vast een digitaal hulpprogramma aan of laten we een ervaringsdeskundige bellen.’’

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) noemt de wachttijdproblematiek in zes regio’s, waaronder Waardenland, ‘ernstig’ en de voortgang ‘beperkt’. Woensdag is er een Kamerdebat over de gezondheidszorg.

Quote

Als mensen in crisis dreigen te raken, zoeken we graag samen naar een oplossing

Coby de Deugd

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen