Volledig scherm
© ANP XTRA

Wanneer ben je eigenlijk een mantelzorger?

Het is vandaag de Dag voor de Mantelzorg. Internist Joop Hattinga-Verschure bedacht de term 'mantelzorg' in de jaren 70. Wanneer ben je een mantelzorger en waar heb je recht op?

'Zorg in een kleine groep, waarin de leden in een onderlinge relatie staan, op basis van emotionele banden. Het is warme zorg, als een warme mantel, die beschut en beveiligt, onvoorwaardelijk, met een persoonlijk karakter en onbaatzuchtig'. Het is een citaat uit het boek Het verschijnsel zorg van Hattinga Verschure, de grondlegger van de mantelzorg.

De rijksoverheid formuleert het tegenwoordig als volgt: 'U geeft mantelzorg als u hulp biedt aan iemand. Niet omdat u een hulpverlenend beroep heeft, maar omdat u een sociale relatie met die persoon heeft. Zoals met een familielid, vriend of buren. (...) Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.'

Op de website van MEE Mantelzorg kun je de mantelzorgtest doen. De organisatie benadrukt dat mantelzorg iets anders is dan vrijwilligerswerk. In beide gevallen wordt de persoon in kwestie niet betaald. Echter, mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen en ze kunnen er niet zomaar mee stoppen.

Zorgverlof

Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers volgens mantelzorgvereniging Mezzo. Overbelasting en eenzaamheid liggen op de loer. Omdat ook mantelzorgers af en toe vrije tijd nodig hebben, kunnen zij een beroep doen op respijtzorg. Hun zorgtaken worden dan tijdelijk overgenomen, waardoor ze de zorg beter kunnen volhouden. Als er kosten aan verbonden zijn, kan de mantelzorger die mogelijk vergoed krijgen door de gemeente, het zorgkantoor of via de zorgverzekering.

Werkende mantelzorgers kunnen gebruikmaken van zorgverlof. Tijdens kortdurend zorgverlof krijgen werknemers ten minste 70 procent van hun salaris. Tijdens langdurend zorgverlof hoeft de werkgever geen salaris te betalen. Sinds 1 juli 2015 is het zorgverlof uitgebreid. Mantelzorgers kunnen nu ook zorgverlof opnemen voor anderen dan hun partner of kind, bijvoorbeeld voor een vriend, broer of zus.

Mantelzorgers in de gemeente Dordrecht kunnen aanspraak maken op de mantelzorgwaardering. Zij kunnen 200 euro laten storten op hun bankrekening of kiezen voor een set cadeaubonnen ter waarde van 200 euro, die te besteden zijn bij lokale winkeliers. Daar bovenop bieden winkeliers extra's, waardoor de bonnen meer waard kunnen worden. Ook is het de bedoeling dat mantelzorgers in de toekomst de Dordtpas tegen gereduceerd tarief kunnen aanschaffen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht