Volledig scherm
Erica de Winter legt de laatste hand aan het I love Dordrecht-schaap. © Victor van Breukelen

'Wat is er nou Dordtser dan een schaap?'

Het Dordtse atelier Studio Blijmakers heeft een bijzonder schaap in de aanbieding. Met de opbrengst worden schilderworkshops voor mensen met problemen betaald.

Quote

Als het goed voor mij werkt, waarom zou het dan niet bij anderen werken?

Erica de Winter

In iedereen schuilt een kunstenaar. Dat is het motto van het onlangs opgerichte atelier Studio Blijmakers van de Dordtse Erica de Winter. ,,En wat is er nou Dordtser dan een schaap? Daarom veilen we een speciaal I love Dordrecht-schaap'', zegt de onderneemster. Vier maanden geleden werd ze getroffen door een herseninfarct en daarna heeft ze zichzelf creatieve therapie gegeven.

Dat werkte goed tijdens haar revalidatie, zegt de kunstenares en onderneemster. ,,Ik kan inmiddels weer drie uur achter elkaar aan iets werken zonder moe te worden. En als het goed voor mij werkt, waarom zou dat dan niet gelden voor anderen?''

Blijmakersdag
Zo kwam ze op het idee voor Studio Blijmakers, bedoeld voor mensen met mentale en/of fysieke problemen als hersenletsel, een burn-out, autisme of adhd. Ook tieners die buiten de boot vallen of mensen die willen ontstressen zijn welkom. De eerste workshop staat op de rol voor volgende maand.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten ('woensdag blijmakersdag') werken de deelnemers aan veelkleurige objecten zoals schapen en koeien.

De bedoeling is vooral dat de deelnemers blij worden van het werken aan die objecten, legt De Winter uit. De producten die de workshops opleveren worden verkocht, zodat alle kosten gedekt zijn en de bijeenkomsten gratis kunnen blijven.

Koeien
De Winter begon met het beschilderen van koeien, maar kwam als trotse bewoonster van Dordrecht al snel uit bij schapen. Ze maakte een speciaal I love Dordrecht-schaap en plaatste dat gisteren op Marktplaats. ,,Ik hoop op een mooie opbrengst, zodat we met een gevulde kas van start kunnen. Hopelijk worden mensen en bedrijven straks enthousiast en willen bedrijven pronken met zo'n schaap in hun bedrijfshal. Dat is mooi voor die bedrijven, maar natuurlijk ook voor de deelnemers aan de workshops. Die hebben er echt iets aan om samen aan iets te werken. We maken er echt kunstwerken van.''

De Winter heeft zelf gerevalideerd bij het Albert Schweitzer ziekenhuis en mag daar flyers neerleggen voor haar project. ,,En ook de sociale wijkteams in de stad gaan mensen naar ons doorverwijzen'', zegt De Winter, die zelf eigenlijk niet op de voorgrond wil. ,,Bedrijven moeten dit vooral omarmen, omdat ze het een mooi schaap vinden of een goed initiatief.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht