Volledig scherm
© ANP

Wat merkt de patiënt van de staking door ziekenhuismedewerkers?

Ziekenhuizen overal in het land sluiten op 20 november hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. De medewerkers staken voor een betere cao.

Wat willen de vakbonden bereiken met deze ziekenhuisstaking?

De vakbonden willen meer loon en minder werkdruk voor ziekenhuismedewerkers. Zij vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Hoeveel ziekenhuizen doen er mee aan de staking?

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Zij werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland. De vakbonden verwachten dat de helft van de ziekenhuizen meedoet aan de staking.

Wat betekent dit voor patiënten?

De patiëntveiligheid mag niet in het geding komen en dus blijven de ziekenhuizen open voor spoedgevallen. Ook de zorg voor opgenomen patiënten gaat door. Daarnaast blijft het zorgpersoneel paraat voor kankerbehandelingen en operaties bij kinderen. Uitstelbare zorg, zoals een geplande knieoperatie, gaat op woensdag 20 november niet door.

Wat betekent dit voor het Albert Schweitzer ziekenhuis?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat weten dat er, voor zover bekend bij de werkgever, geen acties in voorbereiding zijn voor 20 november. ,,Dergelijke signalen zijn bij de directie nu niet bekend en bij de Ondernemingsraad én de Verpleegkundige Adviesraad evenmin'', zegt woordvoerder Frank van den Elsen. ,,Wij gaan ervan uit dat eventuele stakers zich tijdig zullen melden om te zorgen dat het ziekenhuis passende maatregelen kan nemen om de patiëntenzorg veilig doorgang te laten vinden op die dag. Wij zorgen er uiteraard voor dat patiënten dan zo goed en tijdig mogelijk worden geïnformeerd over de gevolgen.''

Wordt er bij het Beatrixziekenhuis gestaakt?

Rivas Zorggroep heeft nog onvoldoende zicht op de actiebereidheid in het Beatrixziekenhuis. De landelijke staking is niet de eerste actie dit jaar. De afgelopen weken voerden ziekenhuizen afzonderlijk al tevergeefs actie. ,,Tot nu toe is er in ons ziekenhuis geen actie gevoerd'', zegt Rivas-woordvoerder Dionne Puyman. ,,Er hangen geen spandoeken of pamfletten, zoals elders in ziekenhuizen wel het geval is.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht