Waterleiding gesprongen in Zwijndrecht: 500 huizen zonder water

VIDEOEen gesprongen waterleiding zorgt voor een waterballet in de Zwijndrechtse Merelstraat. Zo'n 500 woningen in de omgeving zaten tot 14.30 uur zonder water. Inmiddels is de waterdruk weer terug, maar moeten mensen het water dat ze gebruiken voor consumptie wel koken. 

De leiding is rond 10.00 uur vanmorgen gesprongen. Er kwam op dat moment zoveel water uit de grond zetten, dat een groot deel van de Merelstraat blank kwam te staan. De straat is op dit moment onbegaanbaar en is volledig afgezet. 

Waterbedrijf Oasen is ter plekke om het lek te dichten. Dat is echter nog een lastige klus, laat woordvoerder Joost van Luijt van Oasen weten. Het lek bevindt zich in de buurt van een t-splitsing van het leidingnetwerk. ,,Het lukt niet goed om één van de leidingen dicht te draaien. Daardoor kan het zijn dat de komende uren zo'n 500 woningen in de omgeving zonder water zitten of te maken hebben met minder waterdruk." Dat duurt, als alles volgens plan verloopt, tot ongeveer het middaguur. ,,Lukt het echter niet, dan zou het zomaar tot vanavond kunnen duren."

Koken

Het gaat om de huizen in de Merelstraat, de Roosstraat, de Anjerstraat, de Chrysantstraat en omliggende woningen. Als gevolg van de lekkage moeten de mensen in de omgeving van die straten het kraanwater dat ze gebruiken voor consumptie de komende vier dagen koken. ,,Uit voorzorg. Er zou zand in de leiding kunnen zitten. We hebben monsters genomen, maar kunnen pas over vier dagen duidelijkheid geven of het water ook daadwerkelijk vervuild is", aldus Van Luijt. 

Oasen plaatst voor nu een noodkraan in de Merelstraat, ter hoogte van huisnummer 59, zodat mensen daar vandaag terecht kunnen voor water. Het bedrijf is tot vanavond laat nog bezig met herstelwerkzaamheden. Ook de straat blijft voorlopig nog afgesloten, zo lang de straat open ligt. 

Het is nog niet bekend hoe het lek heeft kunnen ontstaan. 

Volledig scherm
Waterbedrijf Oasen is nog heel de dag bezig met herstelwerkzaamheden in de Zwijndrechtse Merelstraat. © Fotopersburo Busink
Volledig scherm
Een gesprongen leiding zorgt voor een waterballet in de Zwijndrechtse Merelstraat. © Waterbedrijf Oasen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

Volledig scherm
Een gesprongen leiding zorgt voor een waterballet in de Zwijndrechtse Merelstraat. © Waterbedrijf Oasen

In samenwerking met indebuurt Dordrecht