Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Waterschappen bouwen bioplastic-fabriek in Dordrecht

Vijf waterschappen, waaronder Waterschap Rivierenland en Hollandse Delta, steken 2,5 miljoen euro in een demo-installatie voor de productie van bioplastic.

Het volledig afbreekbare plastic wordt met behulp van bacteriën gewonnen uit rioolwater. De bedoeling is dat de nieuwe installatie komt te staan naast de rioolwaterzuivering van Hollandse Delta in Dordrecht.

Met de investering zetten de waterschappen een nieuwe stap in de ontwikkeling van plastic dat gemaakt is van rioolslib van zuiveringsinstallaties. Het Phario-project, zoals het initiatief is gedoopt, wordt uitgevoerd door een consortium dat bestaat uit de vijf waterschappen.

Stapje voor stapje

De eerste kilo grondstof, gemaakt bij een zuivering van Brabantse Delta, werd in 2015 gepresenteerd bij Oerlemans Plastics in Genderen. Toen gaf directeur Joan Hanegraaf aan dat hij niet kon wachten tot het moment dat er grote hoeveelheden grondstoffen beschikbaar zouden komen. 

Inmiddels is gebleken dat het stapje voor stapje gaat met het Phario-project, al zijn er veelbelovende signalen. Een jaar geleden viel het project in de prijzen. ‘Een beloftevolle combinatie van een technische en sociale innovatie. Het verbindt het maatschappelijke probleem van onafbreekbare kunststoffen aan de circulaire opdracht van de watersector’, schreef de jury bij de toekenning van de prijs voor de Water Innovator of the Year 2018.

Bacteriën

De grondstof voor bioplastic uit rioolwater wordt geproduceerd door bacteriën die de stof PHA aanmaken. Een van de voordelen is dat er geen gewassen hoeven te worden geteeld of voedingsstoffen nodig zijn om het materiaal te kunnen maken. Andere soorten bioplastic worden gemaakt van bijvoorbeeld olifantengras of melkzuur.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht