Volledig scherm
Het aantal verwarde mensen neemt nog steeds toe. Foto ter illustratie. © Thinkstock

Weer meer incidenten met verwarde mensen in Dordt, Zwijndrecht ziet juist daling

Het aantal incidenten met verwarde mensen in de Drechtsteden is het afgelopen jaar amper gestegen. De politie moest er in 2019 1.787 keer aan te pas komen, tegen 1.758 keer in 2018. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de politie.

Tussen de gemeenten in de Drechtsteden bestaan echter grote verschillen. Het opvallendst zijn de cijfers van Zwijndrecht, dat het aantal incidenten zag dalen van 331 naar 261 ofwel zes incidenten per duizend inwoners. Voor Zwijndrechtse begrippen is het aantal incidenten nog steeds zeer hoog. In 2017 werd de politie er 180 keer bij gehaald, het jaar daarvoor 171 keer.

Veel klinieken

In Dordrecht daarentegen blijft het aantal incidenten gestaag toenemen. Dat loopt op van 654 in 2016 via 693 in 2017 en 865 in 2018 naar 931 in het afgelopen jaar. Dordrecht komt daarmee uit op acht incidenten per duizend, verreweg het hoogste gemiddelde. Dat is niet verbazingwekkend: Dordrecht telt ook veel instanties en klinieken waar psychiatrische patiënten opgevangen worden.

Naast Zwijndrecht was Papendrecht de enige gemeente waar het aantal incidenten daalde: van 172 naar 163. Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam noteerden toenames van zo’n 25 procent.

Quote

Ze zijn in de eerste plaats in de war, soms is er een combinatie met overlast

Henk van Dijk, Landelijk politiecoördinator ‘personen met verward gedrag

Achter de meldingen van ‘(overlast door) verwarde of overspannen personen’ gaan vaak diverse problemen schuil. Volgens Henk van Dijk, landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ bij de nationale politie, treffen zij ‘in de eerste plaats personen aan die in de war zijn en is er soms een combinatie met overlast’.

Van Dijk: ,,Denk bijvoorbeeld aan iemand die haar hele huisraad uit het raam gooit of een bovenbuurman die uit angst voor zijn eigen waanbeelden gaat schreeuwen. Slechts een zeer klein deel van deze personen is ook gevaarlijk voor anderen.” Een eenduidige verklaring voor de jarenlange toename van het aantal meldingen van personen met verward gedrag is er volgens Van Dijk niet.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht