Volledig scherm
© Richard van Hoek

Weg met het stoffige imago van stempelen

Eigen kweekDe Dordtse Esther Elzinga (38) bedrukt in haar Studio Tokek tassen, kleding en etuis met eigengemaakte stempels.

Stempelen, dat heeft toch een stoffig imago over zich hangen, erkent Esther. ,,Ik zou dat graag willen veranderen.'' Op haar website laat ze haar collectie zien, waarmee ze ook op markten en andere evenementen staat. Wie de naam van haar bedrijf voor het eerst hoort, vermoedt vast dat ze de vijf voorletters van haar kinderen heeft gebruikt. Maar niets is minder waar. De tokek is een gekko. Het acrobatische beestje is haar karakteristieke handelsmerk geworden. ,,Ik kwam erop toen we in Singapore woonden. Het dier staat voor warmte, gezelligheid, samenzijn. Daar is het zo'n andere cultuur, je hebt meteen het idee dat je erbij hoort. Daar staat Tokek voor.''

Na vier jaar in het verre Oosten te hebben geleefd, ging het gezin terug. De warmte van alledag werd ingeruild voor de allure van wonen in de oudste stad van Holland: Dordrecht, waar Esther ook is geboren. ,,Dat was voor de kinderen wel even wennen, de jongste kende alleen Singapore. Het was vooral lastig voor mij en mijn man, maar we kregen door dat we ons eigen geluk in de weg zaten.'' Dat moest anders, en dus toog ze afgelopen oktober naar de Kamer van Koophandel met, naar eigen zeggen, het vaagste verhaal ooit. Maar zie haar nu eens. ,,Ik heb mijn passies weten om te zetten in dit bedrijf'', vertelt ze glimlachend.

Quote

Ik heb mijn passies weten om te zetten in dit bedrijf

Esther Elzinga

Barbiepak

,,Toen ik klein was, maakte ik al mijn eigen barbiepakjes en zette ik mijn turnpak in elkaar. Textiel vond ik erg leuk om mee te werken.'' Ze maakte er zelfs haar studie van in Utrecht. Al naargelang de tijd vorderde, kwam Esther er helaas achter dat er in de mode toch weinig werk was. Ja, als eigen ontwerper werken misschien, maar, zo zegt ze zelf: ,,Daar vond ik mezelf gewoon te jong voor.'' Ze heeft zich wel even bewogen in de modewereld; zo ontwierp ze motorpakken en bruidsjurken. En toch was dat het niet helemaal.

Het was pas in Singapore dat ze haar liefde voor prints maken ontdekte. ,,Met rubber kan ik veel gedetailleerder stempelen dan met hout bijvoorbeeld. Ik kan overal figuurtjes tegenkomen. Portretjes vind ik ook zo leuk om te doen. Meestal lukt het ook wel om te tekenen wat er in mijn hoofd zit.'' Onbekend met illustreren is Esther dus zeker niet.

Ze maakt al haar producten van natuurlijke stoffen als katoen of linnen. ,,Materiaal komt veelal uit het buitenland en het is maar net waar ik tegenaan loop. Als ik iets maak en het raakt op, is het ook echt op.''

De zaken gaan onderhand zo goed, dat ze ook workshops en kinderfeestjes verzorgt. Haar creaties maakt ze voornamelijk in haar atelier, dat in Door is.

Volgende week staat Esther met haar kraam op het Voorstraat Noord Festival in Dordrecht en is ze druk in de weer met voorbereidingen voor Dordrecht Pride. ,,Mijn kinderen worden er soms gek van, in alles zie ik weer een nieuw figuurtje om te stempelen. Zelfs na een drukke dag, als ze allemaal op bed liggen, kan ik het meestal toch niet laten om er weer even mee bezig te zijn.''

Eigen kweek

Wie: Esther Elzinga (38)
Waar: Dordrecht
Wat: kleding en accessoires bestempelen
Website: studiotokek.com

In samenwerking met indebuurt Dordrecht