Volledig scherm
De Wantijbrug gaat waarschijnlijk 10 januari dicht voor onderhoud. © Peter Koster

Wekenlange afsluiting van de Wantijbrug volgt snel na de jaarwisseling

De afsluiting van de Wantijbrug op de N3 tussen Papendrecht en Dordrecht start hoogstwaarschijnlijk op 10 januari. Rijkswaterstaat heeft die datum voorgesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Zij moet haar akkoord nog geven.

De afsluiting is nodig voor renovatie van de brug die in zeer slechte staat verkeert. In augustus zou het noodzakelijke werk al worden verricht, maar die operatie werd op het allerlaatste moment afgelast. Vrachtverkeer was volgens de sector onvoldoende voorbereid op zo’n ingrijpende afsluiting, omdat die in de zomervakantie zou plaatsvinden én pas een maand van tevoren was aangekondigd.

Sindsdien zoekt Rijkswaterstaat naar een nieuwe datum. Dat doet de wegbeheerder in samenspraak met onder meer de Dordtse wethouder Rik van der Linden, de politie én ambulancedienst Zuid-Holland Zuid.

Eén rijstrook beschikbaar

Enkele weken geleden werd de datum van 10 januari vastgesteld. Afgesproken is dat er tijdens de tien weken durende afsluiting voor zowel de hulpdiensten als het openbaar vervoer één rijstrook in beide rijrichtingen beschikbaar blijft. Ook kunnen fietsers er nog langs.

Rijkswaterstaat zegt niets te kunnen zeggen zolang de minister haar handtekening niet onder de datum heeft gezet. ,,We verwachten dat het binnen korte tijd naar buiten kan, maar nu ligt het voorstel nog bij de minister’’, aldus een woordvoerder.

Hulpdiensten

De ambulancedienst zegt bij monde van Jacco van Wingerden wel alvast blij te zijn dat ambulances de belangrijke route kan blijven gebruiken. ,,Je wordt nooit blij van de afsluiting van een verkeersader, maar het moet wel gebeuren. We zijn blij met deze uitkomst’’, laat hij weten.

,,Als de werkzaamheden aan de Wantijbrug gaan beginnen, dan zou het voor ons uiteraard zeer wenselijk zijn als deze voor ons open blijft, al is het maar één baan’’, vult politiewoordvoerder Henk van der Velde aan.

Net als voor politiemensen op het bureau aan de Overkampweg heeft de afsluiting flinke (reis)gevolgen voor personeel en patiënten van het naastgelegen Albert Schweitzer ziekenhuis. Dat heeft intern al gewaarschuwd rekening te houden met de aanstaande afsluiting. ‘Denk vast na wat voor gevolgen dit voor jou heeft’, klinkt het intern.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht