Volledig scherm
Hond, hondenpoep. © ANP

Wel blaffen, niet bijten: harde aanpak van hondenpoep blijft achterwege in Dordrecht

Handhavers in Dordrecht blijken nog amper werk te maken van de aangekondigde ‘harde aanpak’ van baasjes die de poep van hun hond niet opruimen.

In de eerste acht maanden van dit jaar werden dertien boetes uitgeschreven en kwamen overtreders er in tien gevallen vanaf met een waarschuwing. Volgens de gemeente blijft de pakkans het grootste probleem bij de bestrijding van overlast door hondenpoep.

Haast met gebalde vuisten kondigde toenmalig wethouder Rinette Reynvaan anderhalf jaar geleden op het stadskantoor de strengere aanpak aan. Volgens haar was met de vaststelling van het nieuwe hondenbeleid de tijd van ‘vriendelijk waarschuwen’ voorbij. ,,Het uitgangspunt is tot nu toe steeds geweest dat we mensen aanspreken, omdat we willen dat hun gedrag verandert. Die periode is nu voorbij. We gaan dit voortaan echt harder aanpakken’’, hield ze commissieleden voor.

Verhouding

Reynvaan vond het aantal uitgeschreven boetes voor hondenpoep en het los laten lopen van honden waar dat verboden is – 21 over heel 2016 – niet in verhouding staan tot de 2 ton die de gemeente jaarlijks kwijt is aan handhaving. Ze wilde evenwel geen ‘target’ meegeven aan de handhavers.’

Navraag bij de gemeente leert nu dat van die spierballentaal in de praktijk weinig terechtkomt. Tot half augustus schreven handhavers over heel de stad dertien boetes uit aan mensen die de uitwerpselen van hun viervoeter niet opruimden. In tien gevallen werd er tóch nog een waarschuwing uitgedeeld.

Ook vorig jaar lagen de cijfers in het verlengde van de oude aanpak. Toen traden handhavers 42 keer op, al kan de gemeente hierbij geen onderscheid geven van het aantal bonnen en waarschuwingen. ,,Maar vermoedelijk is dat ongeveer dezelfde verdeling als dit jaar’’, licht gemeentewoordvoerder Mark Benjamin toe.

Volgens hem kijken handhavers bij overtredingen naar de omstandigheden. ,,Als iemand een pitbull op een speelplek voor kinderen laat poepen, dan is dat natuurlijk een bon. Maar je hebt ook twijfelgevallen als bij de Wantijdijk, waarbij iemand net niet in de gaten heeft dat het losloopveld is opgehouden.’’ Een ander praktisch probleem is volgens hem de pakkans. ,,Voor mensen die in uniform lopen is het heel lastig om mensen op heterdaad te betrappen.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Een meldpunt voor gevaarlijke honden is:

  • Een goed initiatief dat zal helpen bijtincidenten te voorkomen (63%)
  • Onzin, het gaat niets uithalen (37%)
814 stemmen