Volledig scherm
Uit solidariteit met hun gemolesteerde collega kwamen medewerkers van de ambulancedienst Zuid-Holland zuid gisteren in uniform naar de rechtbank in Rotterdam. © Jan de Groen

Werkstraf voor vader en zoon na molesteren chauffeur ambulance

Voor het molesteren van een Dordtse ambulancechauffeur in de Rigelhof in Dordrecht zijn gisteren H.A. (21) en zijn vader O.A. (42) veroordeeld tot een werkstraf van 180 en 200 uur. Ze moeten 2500 euro smartengeld betalen.

Vier medewerkers van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid waren gisteren uit solidariteit met hun mishandelde collega in uniform naar de Rotterdamse rechtbank gekomen.

,,We willen de rechter laten zien dat we collega’s zijn en we steunen hiermee het slachtoffer. We zijn meer dan collega’s, we zijn als hulpverleners ook familie’’, zeiden ambulancechauffeurs Peter Kroon en Arie van den Bos.

Quote

Die dag begon ik als hulpverle­ner en eindigde als hulpbehoe­ven­de

Ook verpleegkundige Joke van Beem en chauffeur Marijn van Dijk wilden in de rechtbank met hun uniform duidelijk maken dat je met je handen van hulpverleners af moet blijven.

Dordtenaar H.A. was 25 mei in de Rigelhof de ambulance-chauffeur aangevlogen, toen die zijn moeder die onwel was, naar de huisartsenpost wilden brengen. Omdat de vrouw, na de alarmering, net weer iets stabieler was, werd in overleg met haar besloten dat er geen familie in de wagen zou meerijden. Die ‘scheiding’ van de vrouw, viel verkeerd bij haar zoon. Hij werd razend en wilde de deur openrukken van de ambulance. Toen hem dat belet werd, vloog hij de ambulance-chauffeur aan. De beduusde hulpverlener kreeg klappen en werd bij de nek gegrepen. Vader O.A. hielp zijn zoon. De twee werden door toegestroomde getuigen, uit de ambulance getrokken.

,,Die dag begon ik als hulpverlener en eindigde als hulpbehoevende,’’ aldus de schriftelijke slachtofferverklaring van de zwaar geschokte chauffeur. Hij kwalificeerde zijn emoties als ‘ontredderd, ‘machteloos’ en ‘overdonderd’. ,,Het heeft me mentaal en fysiek gebroken.’’

Bodyguard

Volgens H.A. en zijn vader was het allemaal anders gelopen. De chauffeur had zich volgens hen als een bodyguard gedragen. Niet zij, maar hij zou met het geweld zijn begonnen. Dat werd door de officier van justitie, noch de rechtbank geloofd. Er liggen onafhankelijke getuigenverklaringen. ,,De zoon werd opeens wild,’’ klonk het in die verklaringen.

H.A. werd gisteren ook veroordeeld voor homo-geweld. Omdat hij afgewezen was door een man die hij kende via gay-site Grindr, besloot hij verhaal te halen. Hij greep de man op het station bij de keel en sloeg hem drie keer met zijn hoofd tegen een bus aan.

Celstraf 

Vader en zoon kregen ook allebei een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Justitie had tegen beiden vier maanden cel geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

De advocaat van de twee ijverde voor strafvermindering. Hij vond dat de ambulancemedewerkers beter hadden moeten communiceren waarom de familie niet mee mocht in de ziekenwagen. ,,Deze mensen worden afgebeeld als crimineel, maar zijn ze wel crimineel?’’ zei hij.

De rechtbank vond dat geen argument. Volgens haar hebben de vader en zoon zich schandelijk misdragen. ,,U belt de ambulance, omdat u het zelf niet aankunt. Dan komen ze. Waar u last van heeft, is iets waar veel mensen op dit moment last van hebben. Dat ze het niet accepteren als iemand ergens verstand van heeft en ernaar luisteren’’, aldus de rechtbank. ,,Aan geweld tegen hulpverleners wordt zwaar getild. Als de ambulance zegt: ‘U kunt niet mee', dan is dat zo. Dan gaat u niet als een klein kind uw zin doordrijven en proberen in de ambulance te komen.’’ 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Moet Dordrecht een standbeeld van Willem van Oranje krijgen?

  • Ja, hij is nou eenmaal een belangrijk persoon geweest in de Dordtse historie (46%)
  • Nee, het is niet te rijmen met het beeld van de gebroeders De Witt (35%)
  • Laat alle Dordtenaren zich maar uitspreken in een referendum (19%)
1189 stemmen