Volledig scherm
Wethouders Marco Stam (tweede van rechts) en Rinette Reynvaan (tweede van links) in gesprek met zaaiers op de Baanhoekweg. © Victor van Breukelen

Wethouders lokken insecten naar Dordt met het zaaien van bloemen

Daar gingen ze, samen op de tractor: Rinette Reynvaan en Marco Stam zaaiden gisteren bloemen in om meer insecten naar Dordrecht te lokken. 

Het rondje op de tractor was het startsein voor het project ‘Bloemrijk Dordrecht’. Met het inzaaien van bermen met bloemenzaadjes wil de gemeente de biodiversiteit op het eiland vergroten. De bloemenlinten die over een tijdje boven de grond komen moeten bijen, vlinders en andere insecten lokken. ,,En het zorgt hopelijk voor iets meer bewustzijn bij mensen’’, zegt Jan Willemsens van de agrarische natuurvereniging Boer en Groen. ,,Mensen kunnen natuurlijk ook in hun eigen tuin bloemen zaaien.’’

Boer en Groen is betrokken bij het project en zaaide eerder al een aantal akkerranden in Dordrecht in, op eigen initiatief. Nu komt daar in één klap drie hectare bij.

Kleurrijke bloemenlinten

Vooralsnog worden er bloemen gezaaid op vier locaties in de stad: langs de Baanhoekweg, de Provincialeweg, de zone langs de N3 en het fietspad langs het spoor in de wijk Stadspolders. Op die plekken sluiten de straks kleurrijke bloemenlinten goed aan op bestaand groen, zoals de Dordtse Biesbosch. De komende jaren volgen nog meer locaties, welke dat zijn is nog niet bekend.

In totaal zaait de gemeente 30.000 vierkante meter aan bloemen in. Kosten: ongeveer 45.000 euro in 2019. Daarvan betaalt de Waterdriehoek, het samenwerkingsverband tussen de gemeente, Werelderfgoed Kinderdijk en Nationaal Park de Biesbosch, de helft uit het budget dat beschikbaar is gesteld door de provincie Zuid-Holland. De andere helft is voor rekening van de gemeente.

Wilde korenbloem

In het eerste jaar moeten de eerste bloemen al zichtbaar zijn. Er worden naast zogenoemde éénjarige bloemen ook meerjarige planten in de bermen gezaaid. ,,Dit jaar kunnen mensen hier en daar al een klaproos of wilde korenbloemen zien’’, weet Willemsens. Later volgen andere inheemse plantensoorten.

Dordrecht is niet de eerste plaats in de regio die geld besteedt aan bloemen in de bermen. Een paar jaar terug is ook al een fleurig bloemenlint aangelegd in de Alblasserwaard en onlangs zaaiden kinderen in Papendrecht een heel veld in. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht