Volledig scherm
De nieuwe krukken van het NOVA Tienercollege zien er niet alleen anders uit, de leerlingen kunnen er ook op wiebelen. En dat is precies de bedoeling. © Victor van Breukelen

Wiebelen tijdens de les, op het Dordtse NOVA Tienercollege mag het

VIDEONiet-wippen-op-je-stoel! Dat zul je bij het Dordtse NOVA Tienercollege niet snel horen. Bewegen in de les wordt daar gestimuleerd: met fietsstoelen en wiebelkrukken.

Vriendinnen Makenzie (11), Willine (10) en Eljada (10) hebben deze morgen plaatsgenomen op de nieuwe zitjes, die als gewone kruk te gebruiken zijn óf als wiebelkruk door ze om te draaien. ,,Het is lekker om te wiebelen’’, vindt Willine. ,,En het helpt als je een beetje druk bent.’’ ,,Dan kan je je beter concentreren’’, vult Eljada aan.

Bij het NOVA Tienercollege doen ze de dingen nét even anders en daar past het kekke meubilair bij. In het eerste jaar zit de klas nog in een traditionele opstelling. De oudere kinderen hebben de keuze uit een wiebelkruk, hoge kruk of gewone stoel. In het tussenlokaal staan coupébanken waar ze met een groepje kunnen zitten en deskbikes om tegelijk te kunnen fietsen en leren.

Het artikel gaat verder onder de video.

,,Onderzoek wijst uit dat het variëren van plek goed is’’, zegt projectleider Joana Oliveira van het NOVA Tienercollege. ,,Daarom hebben we flexplekken en kijken de kinderen bij binnenkomst waar ze willen zitten. De wiebelkrukken helpen hen om hun energie kwijt te kunnen, waardoor ze zich beter kunnen concentreren. In het begin van het schooljaar was het een dolle boel, gingen ze alle kanten op. Inmiddels zijn ze eraan gewend.’’

Bij het NOVA Tienercollege krijgen ‘nieuwsgierige’ kinderen van 10 tot en met 14 jaar onderwijs. Doel is de overgang naar de middelbare school geleidelijker te laten verlopen. De eerste lichting zit nu in NOVA 8/1, een combinatie van kinderen uit groep 8 en de eerste klas van de middelbare school. Dat maakt het makkelijker voor achtstegroepers om vakken op ‘brugklasniveau’ te volgen als ze daaraan toe zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht