Volledig scherm
De winkels en woningen aan het Bagijnhof waren meerdere uren ontruimd voor een groot gaslek in een winkelpand. © Thymen Stolk

‘Winkeliers kunnen omzetverlies door gaslek claimen bij aannemer’

Uren je winkel moeten sluiten, omdat werklui bij een verbouwing een gasleiding hebben geraakt. Wat moet je daar mee, klonk het dinsdag meermaals onder wachtenden achter het afzetlint op het Dordtse Bagijnhof.

Onder meer Bram Ladage zag met lede ogen aan hoe er met lunchtijd niets in de frituur kon worden gegooid. ,,Terwijl het dan bij ons altijd erg druk is’’, legde bedrijfsleider Sabine Breevaart uit. Uiteindelijk kon de snackbar pas weer om drie uur 's middags klanten bedienen. 

Onrechtmatige daad

Volgens jurist Pim Nuiten van het advocatenkantoor Bowmer & Nuiten, dat voornamelijk ondernemers als klant heeft, doen gedupeerde winkels er goed aan een claim in te dienen. ,,Bij een normaal gaslek bestaat er een regeling met de energieleverancier zelf. Als je langer dan vier uur zonder energie zit, kun je dan een claim indienen. In dit geval ligt de fout bij een aannemer. Die kun je daarom aansprakelijk stellen, want we hebben het hier over een onrechtmatige daad. Die is, als het goed is, daarvoor verzekerd. Feitelijk heel simpel, al zal je wellicht eerst nog enkele keren worden doorverwezen naar onderaannemers. Maar uiteindelijk kom je wel terecht bij de juiste partij om aansprakelijk te stellen.’’

Wel is het volgens Nuiten zaak voor de winkeliers, als zij naar de civiele rechter stappen met hun schadeclaim, om hun verzoek goed te onderbouwen. Dat kan bijvoorbeeld door de omzet op een doorsnee dinsdag over een langere periode te overleggen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

  • Ja, koopavond op donderdag heeft zijn langste tijd gehad (85%)
  • Nee, houd de koopavond gewoon op donderdag (15%)
1000 stemmen