Volledig scherm
Zwijndrecht denkt na over het afschaffen van het betaald parkeren bij Walburg. © AD/Rinie Boon

Winkeliers Walburg luiden de noodklok

ZwijndrechtVolgens de ondernemers in winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht moet er snel iets gebeuren om het centrum te behoeden van de ondergang. De ene na de andere winkel valt om. Om het tij te keren moet onder andere het betaald parkeren worden afgeschaft, vinden de middenstanders.

De winkeliers in het overdekte centrum klagen al jaren over het betaald parkeren rondom Walburg, maar nu is de maat vol. Michel Vat van kapperszaak Hair Square schreef vorige week een brief aan de gemeente waarin hij pleit voor afschaffing van het betaald parkeren.

Volgens de voorzitter van de vereniging van eigenaren, Ad Tempelaar, houden de parkeerautomaten winkels tegen om zich in Walburg te vestigen. ,,We praten met grote winkelketens, maar die vestigen zich niet in Zwijndrecht totdat het betaald parkeren van de baan is."

Momenteel staan meer dan tien winkels leeg in Walburg. Winkeliers klagen dat het steeds rustiger wordt in het centrum. Kledingzaak Didi sluit op 26 maart de deuren wegens de te hoge huren. ,,Die zijn exorbitant en niet meer van deze tijd," zegt Marinka Put die het de laatste weken extra druk heeft tijdens de opheffingsuitverkoop in de kledingwinkel.

Ook bij Dixons is het deze week uitverkoop voordat de zaak sluit. De Free Record Shop, Dolcis en Sandwich sloten al eerder de deuren. Het gekrompen aanbod trekt minder klanten naar het centrum, zeggen winkeliers.

De winkeliersvereniging probeert de levendigheid terug te brengen door activiteiten en evenementen te organiseren. De vereniging van eigenaren is druk bezig het uiterlijk van het centrum te moderniseren.

,,We zijn bezig de brandveiligheid te verbeteren door een sprinklerinstallatie aan te brengen en we hebben gezorgd dat er in het hele winkelcentrum wifi is," zegt voorzitter Tempelaar. Ook wil de club de ingangen van het centrum zichtbaarder maken om de aantrekkelijkheid te vergroten.

Maar het belangrijkste blijft het afschaffen van het betaald parkeren zegt Robbert Stoopman, voorzitter van de winkeliersvereniging. Nooit eerder zag hij zoveel leegstand in Walburg. ,,Het is een landelijke trend, maar de situatie nu is ongekend."

De gemeente laat weten onderzoek te doen naar het afschaffen van het betaald parkeren. ,,Maar dat heeft financiële gevolgen, dat kunnen we niet zomaar doen. Mede in overleg met de ondernemers zoeken wij nu naar een oplossing," aldus een woordvoerder van de gemeente. Voor de zomervakantie legt het college een voorstel hierover neer bij de gemeenteraad. "

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht