Volledig scherm
Wouter Kolff, op dit moment burgemeester van Veenendaal. © Erik van 't Woud

Wouter Kolff nieuwe burgemeester Dordt: kans kon ik niet laten lopen

UpdateDordrecht heeft een nieuwe burgemeester. Wouter Kolff (40) uit Veenendaal is zojuist door de gemeenteraad van Dordrecht voorgedragen voor de functie. 

,,Een trotser mens kun je vandaag niet vinden", laat hij vlak na de bekendmaking weten. Kolff noemt Dordrecht een parel die iedereen moet ontdekken. ,,Ik ben de afgelopen tijd vaak samen met mijn verloofde in Dordrecht geweest en ben steeds gekker geworden op die stad: het ademt geschiedenis."

Hij wil naar eigen zeggen helpen Dordrecht nog beter op de kaart te zetten. ,,Er zijn al veel stappen gezet, maar de stad is toch nog een beetje onontdekt. Ik hoop dat ik mijn bijdrage kan leveren aan de groei van de stad." 

Volledig scherm
Wouter Kolff. © Erik van 't Woud

Kolff was de afgelopen vijf jaar burgemeester in Veenendaal, waar hij naar eigen zeggen 'mooie en moeilijke momenten heeft gedeeld'. 

De 40-jarige Veenendaler is daarnaast vicevoorzitter van de Regio Foodvalley, een samenwerkingsverband van vijf Gelderse en drie Utrechtse gemeenten. Hij is tevens lid van de raad van toezicht van het Nationaal Ouderenfonds, voorzitter van de VVD Regio Midden-Nederland en vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC). Hij heeft een vriendin, met wie hij deze zomer gaat trouwen, en geen kinderen. 

Kolff verheugt zich op zijn nieuwe baan als burgemeester van Dordrecht. Hij keert terug naar het gebied waar hij is opgegroeid. ,,Dit was een kans die ik niet kon laten lopen. Ik ben geboren in Rotterdam en opgegroeid in de Hoeksche Waard. Het was erg verleidelijk om die sollicitatiebrief te schrijven. Dat heb ik uiteindelijk in januari ook gedaan.'' De geboren Rotterdammer woonde tot zijn 12e in Mijnsheerenland en is vervolgens terug verhuisd naar Rotterdam, waar hij op het Rotterdamsch Lyceum zat. Vervolgens studeerde hij vanaf 1995 rechten aan de Universiteit van Utrecht. 

Achter de schermen

De vertrouwenscommissie voerde de afgelopen maanden achter de schermen gesprekken met meerdere kandidaten voor de functie, die vrijkwam na het vertrek van Arno Brok. Hij werd commissaris van de koning in Friesland. Er deden 17 personen een gooi naar het ambt.

De commissie kwam uiteindelijk met twee namen naar de gemeenteraad en sprak een voorkeur uit voor één van de twee. Achter gesloten deuren werd de knoop doorgehakt, waarna de naam in het openbaar werd bekend gemaakt.

Wouter Kolff  wordt op woensdag 13 september geïnstalleerd in Dordrecht. Voor het zover is, moet de koning de aanbeveling nog goedkeuren. Dat is een formaliteit. Op dit moment neemt Peter van der Velden de honneurs nog waar.

Felicitaties

Ondertussen stromen de felicitaties voor Kolff al binnen via social media. Collega Bram van Hemmen, burgemeester van Sliedrecht heet hem welkom en vice-voorzitter van het Drechtstedenbestuur Hans Tanis ziet uit naar een nieuwe samenwerking, evenals wethouder Piet Sleeking. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht