Volledig scherm
PREMIUM
De jurk van yogamatjes, bij Huis Te Merwede. © Rinie Boon

Yogamatjes, fietskettingen en parapluhoesjes krijgen nieuw leven in couture

Ooit gedacht dat oude 'troep' bruikbaar kan zijn in couture? Fotoproject 'Upgrade' levert het bewijs.

Volledig scherm
Een ontwerp van fietskettingen, placemats en tandwielen leidde tot de eerste foto in de serie Upgrade. © Lianne Dekker

Het is op het eerste gezicht misschien niet makkelijk te zien, maar de jurken op de foto's van de Dordtse Lianne Dekker bestaan echt uit gebruiksvoorwerpen die eigenlijk al waren afgeschreven. Couturier Monique Désar maakte al een design van parapluhoesjes, één van fietskettingen, placemats en tandwielen en onlangs kwam daar een bijzonder exemplaar bij: een jurk van yogamatjes. De foto's werden gemaakt bij Huis te Merwede in Dordrecht.

Doel van het samenwerkingsproject is bewustwording creëren. ,,We laten zien dat je van afgedankte materialen echt nog iets heel moois kunt maken'', legt de fotografe uit, terwijl in haar atelier de voorbereidingen worden getroffen voor de shoot. Model Marlouk Bouman, eveneens uit Dordrecht, wordt door visagiste en haarstyliste Irene Olivieira-van der Hart in de maquillage gezet.

Het was Marlouk die de yogamatjes leverde. ,,Ik heb een pilatesstudio in Utrecht en de matjes waren aan vervanging toe. Ik had al nieuwe besteld toen ik door de fotografe werd benaderd voor dit project.'' Ze stond op het punt afstand te doen van de 25 oude matjes, tot ze zich bedacht. ,,Ik dacht, misschien zijn ze nog wel bruikbaar.'' Ontwerpster Monique was als een kind zo blij met haar aanbod. ,,Dit is heel fijn materiaal. Ik zat meteen vol ideeën voor de uitvoering.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht