Volledig scherm
In het oude postkantoor in het centrum van Dordrecht zit restaurant Post met chef-kok Wouter Bos (l) en floormanager Mark Bakker. We snappen goed dat het grand café en restaurant altijd zo vol zit, want wat een heerlijke zaak. Hier vind je het goede Dordtse leven. © VICTOR VAN BREUKELEN

Zaligheid in overvloed bij 'tante' Post

Gouden Pollepel Aha, dus hier zit iedereen! De Johan de Wittstraat is vooral een functionele doorgaande weg tussen het oude centrum van Dordrecht en het station. Maar eenmaal over de drempel van Post vind je hier het goede Dordtse leven.

Bar- en cafégedeelte zitten al vol, het restaurantgedeelte vult zich binnen een uur met reserveringen. En dat op een donderdagavond. Met enige moeite veroveren we een caféplekje. Fijn dat je van de hele kaart kunt bestellen, waar je ook zit. Dat betekent een enorme keuze aan charcuterie, tapas, veel (goede) wijnen per glas, plus de meer gangbare voor- en hoofdgerechten. 

Er is 'Vertrouwelijke Post' (het verrassingsmenu) en 'Geheime Post' (het kindermenu). En dan óók nog pizza's. Wie hier niks van zijn gading vindt, zal vermoedelijk nergens echt gelukkig zijn.

Gastrobar

Post is een onderneming van Dordtenaren Edwin Roestenberg van visrestaurant De Stroper, en Alex Verburg, in Rotterdam bekend van de Italiaanse restaurants Oliva en Gusto. Ze namen het voormalige postkantoor onder handen en transformeerden het tot een eigentijds grand café-restaurant met mediterrane flair. Aan de gastrobar zitten mensen te borrelen alsof ze in Spanje zijn, aan hoge cafétafels wordt een grote schaal hapjes verorberd door een groep uitgelaten hooggehakte dames.

Dat doen wij op kleine schaal over met de Plato de tapas mixtas (9,50 euro): een aardige mix van warm en koud, zoals een huisgemaakt kroketje, een bakje met pruim, geitenkaas en pecan, en een stokbroodje met bavette en nog iets te harde gekaramelliseerde ui. Ook proberen we de zwezerik (16,50 euro). De stukjes kalfsorgaanvlees zijn goed gebakken, erbij bundelzwammen en kalfsjus. Wel jammer dat de puree van knolgroenten erg koud is.

Kundig

De bediening laveert kundig langs tafeltjes en loslopende gasten, maar is wisselvallig. De ene ober heeft een wat onverschillige uitstraling maar werkt doeltreffend, de andere is zeer hartelijk maar vergeet onze bestelling door te geven. Ach, gezien de drukte had het allemaal veel erger gekund.

Onze hoofdgerechten zijn beide goed, al neigen ze naar de zware kant. Zo komt de perfect gebakken harderfilet (22,50 euro) met zowel een puree van zoete aardappel als met hummus, op de kaart aangekondigd als tapenade. Gelukkig biedt de ansjovis nog een kick tegen te veel meligheid. Bij de ravioli (9,50 euro voor de 'kleine' maar royale portie) gebeurt een beetje hetzelfde: op zich is de zelfgemaakte pasta erg goed, en de vulling van eend en aardappel heerlijk. Maar daarbij een saus met linzen en tomaat plus broodkruim, is iets te veel koolhydraten bij elkaar. Hier zorgen gefrituurde blaadjes salie voor een welkom contrast.

Uitzonderlijk dessert

Het dessert van de dag (6,50 euro) is uitzonderlijk. De parfait van mango en passievrucht heeft een zachte kern van meringue, plus espresso, chocoladesaus en een kletskop - zoveel zaligheid! Ook de crème brûlée met zoethout is mooi, al is hij onderin iets te koud. Tot slot is de koffie nog het vermelden waard: mijn tafelgenote verzucht maar liefst vijf keer verrukt hoe lekker die is.

We kijken nog even naar het gebeuren om ons heen, want saai is het hier allerminst. Even verderop wordt een radiouitzending gemaakt en op het toilet blijkt zelfs een hoorspel gaande. Toch loopt alles redelijk op rolletjes. Wat een heerlijke zaak.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© VICTOR VAN BREUKELEN

Zwezerik 

Zwezerik, ook wel de thymus genoemd, is een orgaan dat alleen bij jonge zoogdieren aanwezig is. Wij eten vooral kalfszwezerik. Een kalf heeft zowel een hals- als een hartzwezerik. Die laatste is het lekkerst om te eten. Het zeer delicate vlees moet eerst (in bouillon) gepocheerd worden voor verdere bereiding: dan wordt het wat steviger en kunnen vliezen en vet verwijderd worden. Het lekkerst is gebakken zwezerik: in plakken snijden, door de bloem halen en vervolgens kort bakken tot ze lichtbruin zijn.

Praktisch 


Post
, Johan de Wittstraat 128, Dordrecht (078) 6475648, restaurantpost.nl
Open: maandag t/m woensdag 8.00 - 24.00 uur, donderdag 8.00 - 1.00 uur, vrijdag 8.00 - 2.00 uur, zaterdag 10.00 - 2.00 uur, zondag 10.00 - 24.00 uur 
Prijzen: voorgerechten 9,50 - 16,50 uur, hoofdgerechten 9 -23,50 euro, nagerechten 6,50 - 9,50 euro. 
Afgerekend: 96,95 euro.
Bijzonderheden: reserveren aanbevolen. Terras. Gefilterd kraanwater 1,50 euro per fles. Ook afhalen.

Eindscore: 8

Beoordeling

Voorgerecht: 7,5
Hoofdgerecht: 8
Nagerecht: 9
Bediening: 7
Sfeer: 8,5
Prijs-kwaliteit: 8

Bekijk hier de tussenstand van de Gouden Pollepel 2018 en de eindstand van de vorige editie.

E-mail voor vragen of suggesties naar: rd.pollepel@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

  • Mee eens (10%)
  • Niet mee eens (90%)
3235 stemmen