Zeer grote brand bij papierverwerker in Dordrecht onder controle

VideoBij Peute Papierrecycling aan de Veerplaat in Dordrecht is maandagavond een zeer grote brand uitgebroken. Overal in de regio zijn roetdeeltjes gevonden. ,,Raak deze deeltjes niet met blote handen aan”, waarschuwt de brandweer.

De brand brak rond 19.45 uur buiten de loods uit en is daarna overgeslagen naar binnen. Het personeel van Peute is zelf begonnen met blussen. ,,Enkele duizenden tonnen aan samengeperste papierbulken zijn verbrand", weet een woordvoerder van de Veiligheidsregio te vertellen. Er was sprake van veel rookontwikkeling. 

De brandweer heeft opgeschaald naar grip 2 om de effecten van de rookverspreiding en de vallende roetdeeltjes goed te bestrijden. De roetdeeltjes worden op verschillende plekken in de regio gevonden. ,,Raak deze deeltjes niet met blote handen aan. Morgenochtend komen we met een advies hoe hiermee om te gaan", laat de woordvoerder weten.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Een personeelslid is nagekeken door de ambulance in verband met het inhaleren van rook. Maandagavond kon de brandweer het sein brand meester al geven. Dinsdag gaat ze verder met nablussen

Blusboot

Volledig scherm
Brand bij papierverwerker aan de Veerplaat in Dordrecht. © Fotobureau Busink

De brandweer was met veel materiaal aanwezig. In totaal zijn er twaalf tankautospuiten ingezet, staan er twee hoogwerkers opgesteld, de blusboot is aanwezig, evenals twee schuimbusvoertuigen en twee grote pompen. Het riool is ter plaatse afgesloten. Het bluswater wordt opgevangen. Van de rook worden doorlopend metingen verricht.

De rook was in de wijde omgeving te zien. Drie meetploegen werden gealarmeerd om te onderzoeken of er gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. Zij meten onder meer bij de gevangenis die in de rook ligt. Daar is de ventilatie uitgezet. De gevangenisdirectie staat in nauw contact met de hulpdiensten, laat een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen weten. ,,Vooralsnog zijn er geen verdere maatregelen nodig.’’ Ook in Zwijndrecht wordt gemeten.

Wie last van de rook heeft, wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Loods zo groot als een half voetbalveld

De loods die in brand stond is zo groot als een half voetbalveld. De brandweerlieden concentreerden zich later vooral op het veilig houden van loods 2 en 3 en het kantoor, gebouwen die nog niet in brand stonden. 

,,Een politiehelikopter brengt de brand van bovenaf in beeld met onder andere een warmtebeeldcamera. De hulpdiensten zijn nog enkele uren bezig met werkzaamheden.” Een medewerker van Peute Recycling kon vanavond weinig uitbrengen toen hij gevraagd werd om een reactie. ,,Ik zou niet weten wat ik moet zeggen nu. Dit overkomt ons.’’

Volledig scherm
De brandweer is met veel materiaal ter plaatse bij Peute Papierrecycling aan de Veerplaat in Dordrecht. © Fotobureau Busink
Volledig scherm
Er is sprake van veel rookontwikkeling bij de brand bij een papierverwerker aan de Veerplaat in Dordrecht. © AD

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht