Volledig scherm
JEZ liet zich inspireren door buitenbioscopen in de regio, zoals in de Museumtuin in Dordrecht. © Foto : Rinie Boon

Zet de zitzak of luie stoel maar klaar: Zwijndrecht krijgt eigen buitenbios

Dankzij stichting JEZ wordt het Develpark in Zwijndrecht woensdag omgetoverd in een openluchtbioscoop. De eerste editie van de Buiten Bios vindt er plaats: een filmmiddag en -avond voor jong en oud.

Het concept is simpel. Stichting JEZ zorgt voor een film, wat te drinken en suikerspinnen en bezoekers nemen hun eigen kleedje, zitzak of misschien wel een bankstel of luie stoel mee. 

,,Het is geen drive-in, maar een sit-in'', vertelt Erwin de Graaf van JEZ. ,,'s Middags om 15.30 uur starten we met een film voor kinderen. Iedereen is welkom. Om 20.30 uur draaien we de tweede film, voor 12-plussers. We hebben als stichting het doel om zo veel mogelijk te organiseren in Zwijndrecht voor jongeren. We begonnen ooit met het Wattan Festival, voor een iets oudere doelgroep. Het is leuk dat we hiermee ook de wat jongere doelgroep kunnen bereiken.''

Inspiratie

JEZ liet zich inspireren door buitenbioscopen in andere steden, zoals Dordrecht en Rotterdam. Zo is in Dordrecht de tuin van het Dordrechts Museum al een aantal jaar de vaste locatie voor een openluchtbioscoop.  ,,We waren wel nieuwsgierig wat dit in Zwijndrecht zou doen. Deze editie gaan we dat uitvinden. Als je het niet probeert, dan weet je het niet'', aldus De Graaf. Voor zover hij weet, zijn de reacties vooraf goed. ,,Mensen zijn verbaasd dat dit er komt in Zwijndrecht. Maar ze reageren daarna positief.'' 

Ruim een week na de Buiten Bios, op vrijdag 29 juni, organiseert JEZ De Frisse Poolparty voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar op sportcomplex De Hoge Devel. Het inmiddels traditionele Wattan Festival vindt dit jaar op 22 september plaats.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!  

In samenwerking met indebuurt Dordrecht