'Zijn we dit nou écht aan het doen met z'n allen?'

ColumnDit land is af... niks meer aan doen, strikje er om, klaar. Dat zou je althans denken, want kennelijk hebben we met z’n allen tijd genoeg om over trivialiteiten te steggelen.

Volledig scherm
Kees Thies. © Maartje Brockbernd

Neem nou die carnavalsoptocht die zaterdag door de Dordtse binnenstad trok. Daarin bevond zich een gezelschap (De Reelantiers) verkleed als ontdekkingsreizigers, op zoek naar het gat van Piet. Dat was een knipoog naar dat inmiddels afgeblazen plan om een opening te hakken in de Visbrug teneinde een trap naar het water te realiseren.

De Reelantiers deden precies waar carnavalsoptochten voor bedoeld zijn, namelijk een actuele gebeurtenis op de korrel nemen. En ja, er liepen ook wat kannibalen in die optocht. Nee, geen echte kannibalen natuurlijk, anders was ik als lekker hapje (want minstens vijf kilo te zwaar) nooit buiten gaan staan. Het waren gewoon Jan, Piet en Klaas van de voetbalclub die zich als stripboekjes-kannibaal verkleed hadden, inclusief zwarte schmink op hun gezicht. Racisme? Nee, natuurlijk niet; gewoon carnavalshumor en carnavalshumor kun je (dat moet iedereen lekker zelf weten) leuk vinden, of flauw of smakeloos voor mijn part, maar het is en blijft carnavalshumor... meer niet. Dat een of ander anti-discriminatieclubje, waar nog nooit iemand van gehoord had, zich daar dan aan wil storen is, wat mij betreft, niets anders dan misplaatste scoringsdrift van graag verongelijkte tiepjes die spijkers op laag water zoeken tot religie verheven hebben.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht