Volledig scherm
Zonnepanelen. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zonnepanelen op Dordtse schooldaken: ‘Besparing van 1200 euro per jaar’

De gemeente Dordrecht en de Stichting Schooldakrevolutie gaan samenwerken om op alle geschikte daken van Dordtse scholen zonnepanelen te leggen. Ze hebben hier dinsdag een intentieovereenkomst voor getekend.

In eerste instantie zal Schooldakrevolutie zes scholen van zes schoolbesturen begeleiden bij de plaatsing van zonnepanelen. Dat zijn MKC Mozaïek van het OPOD, de Bavinckschool van H3O, de Julianaschool van de Scholen van Oranje, School Vest, de Don Boscoschool van het SKOBA en de Bogermanschool van de VCORG. De gemeente legt de contacten en verleent toestemming voor de plaatsing van de panelen.

Dordtse scholen kunnen veel geld, energie en CO2-uitstoot besparen als ze met hulp van de Stichting Schooldakrevolutie zonnepanelen op het dak laten leggen.

De investering verdienen ze meestal binnen acht tot elf jaar terug. ,,Gemiddeld kan een school netto 1200 euro per jaar besparen op zijn energierekening, dus met alle kosten er af getrokken’’, zegt projectleider Cilian Terwindt van de stichting.

Scan

Volgens wethouder Rik van der Linden van duurzaamheid is de energierekening voor veel scholen een grote kostenpost. ,,Zonnepanelen zijn dan in heel veel gevallen een goede manier om energie te besparen. Op dat gebied valt nog veel te winnen’’, zegt hij. ,,Wij hopen op deze manier schoolbesturen te mobiliseren om hiermee aan de slag te gaan’’, zegt wethouder van der Linden.

De stichting heeft van de daken van de 56 schoolgebouwen in de stad een scan gemaakt om te beoordelen of plaatsing mogelijk is. Slechts vier scholen hebben geen geschikt dak. Sommige scholen als het Dalton College, Ikra en de Prinses Julianaschool in Krispijn hebben al zonnepanelen, maar dat kunnen er nog veel meer worden.

Lespakketten

Als op alle geschikte daken zonnepanelen liggen, besparen de scholen 3400 ton CO2 uitstoot per jaar en wekken ze groene stroom op voor 1250 huishoudens. In Nederland hebben al 1200 van de 9000 basis- en middelbare scholen zonnepanelen.

Zij besparen 54 miljoen euro op hun energierekening en 390.000 ton CO2-uitstoot. De stichting gaat Dordtse scholen begeleiden via een schooldakcoach, die helpt met bouwkundig onderzoek, financiering, lespakketten en campagnes voor leerlingen.

  1. Scholieren presenteren energiebewuste plannen: ‘Lamellen met zonnepanelen leek ons een goed idee’
    PREMIUM

    Scholieren presente­ren energiebe­wus­te plannen: ‘Lamellen met zonnepane­len leek ons een goed idee’

    Van trappers die energie opwekken onder schooltafeltjes, tot lantaarnpalen op zonne-energie, naar een geheel uitgewerkt duurzaam minidorpje. Woensdagmiddag presenteerden leerlingen hun beste energiebewuste ideeën tijdens de duurzaamheidsmarkt op het Calvijn in Hardinxveld-Giessendam. ,,Ik was eigenlijk nooit zo erg bezig met duurzaamheid, maar dit heeft mijn ogen wel geopend.”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht