Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Zorgverlener trekt zich terug wegens te laag tarief gemeenten

De zorg aan kwetsbare gezinnen in de regio Zuid-Holland-Zuid is in gevaar. Die wordt nu verzorgd door de William Schrikker Groep. Maar die instantie is uit de aanbesteding voor volgend jaar gestapt, omdat het niet de zorg kan leveren voor het bedrag dat de 17 gemeenten bieden.

Het Dordtse gemeenteraadslid Loudy Nijhoff (Beter Voor Dordt) is furieus. ,,William Schrikker is de enige instantie is die deze specifieke zorg kan leveren.’’ Zij trekt al maanden aan de bel over dit dossier. Zij zegt zich 'politiek machteloos' te voelen.

,,Er is een kloof tussen de aanbestedings- en inkoopvoorwaarden van de gemeenten aan de ene kant en de bodem eisen waar de dienstverlening van de organisatie volgens de wet aan moet voldoen’’, zegt woordvoerder Bas de Koning van de William Schrikker Groep. Die is nu verantwoordelijk voor de zorg aan zo’n 300 kwetsbare gezinnen in de regio. Het gaat volgens de instantie om kinderen in gezinnen waar sprake is van een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Quote

Als we instappen voor dit tarief, dan draaien we meerjarig verlies.

Bas de Koning

De Koning zegt dat William Schrikker niet voor het door de gemeente geboden tarief zorg kán leveren. ,,We hebben met allerlei wettelijke kwaliteitseisen te maken. Als we daar niet aan voldoen, dan raken we ons keurmerk kwijt en dan zijn we verder van huis. Als we wel instappen voor dit tarief, dan draaien we meerjarig verlies."

,,We hebben de afgelopen weken herhaaldelijk gekeken of er openingen zijn, maar die waren er niet’’, zegt De Koning. Twee weken geleden sprak de zorgverlener als laatste redmiddel nog in tijdens een vergadering van een gemeenteraadscommissie in Dordrecht. ,,Maar dat heeft niets uitgehaald. Jammer dat dit zo moet.’’

Onderhandelen

Zorgverleners moeten via zich via Europese aanbesteding inschrijven voor het nieuwe contract dat vanaf 1 januari ingaat. De regels van die procedure schrijven voor dat er niet gesproken mag worden met de andere partij. ,,Het liefst zouden we met de gemeente om tafel gaan om te onderhandelen, maar dat is dus niet toegestaan.’’

Nijhoff probeert het onderwerp al sinds de zomer op de agenda van de Dordtse gemeenteraad te krijgen. ,,Maar het gaat allemaal zo ongelooflijk stroperig, terwijl er nú iets moet gebeuren. We zijn als gemeenteraden de grip helemaal kwijtgeraakt op dit soort gemeenschappelijke regelingen. We moeten als politici niet accepteren dat deze knowhow zomaar wegvloeit."

Volgens De Koning wordt de huidige zorg aan kwetsbare gezinnen nog afgemaakt. ,,Al moeten we daarover nog in gesprek met de gemeenten." Alle nieuwe situaties komen volgens hem onder de hoede van de nieuwe aanbieder.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht