De gemeente Zwijndrecht heeft de bodem van haar schatkist in zicht.
Volledig scherm
De gemeente Zwijndrecht heeft de bodem van haar schatkist in zicht. © ANP XTRA

Zwijndrecht mag weer naar eigen goeddunken geld uitgeven

De gemeente Zwijndrecht mag weer geld uitgeven zonder iedere keer toestemming te vragen. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekend gemaakt.

De gemeente stond sinds 1 januari  onder curatele van de provincie omdat ze een begroting met forse tekorten ingediend had. Dat is verboden. De begroting met rode cijfers was gedeeltelijk een protestactie: ze was kloppend gemaakt door een flinke vordering op het Rijk op te nemen. Zwijndrecht vindt dat het (net als andere gemeenten) structureel te weinig geld van de overheid krijgt voor sociale zaken als jeugd- en ouderenzorg. Daarvoor kregen de gemeenten enkele jaren geleden wel de verantwoordelijkheid van de staat, maar bij lange na niet al het geld dat daar aan uitgegeven werd.

Omdat de gemeente onder curatele stond, moest ze voor elke actie die geld kostte vooraf toestemming vragen aan de provincie. Daarmee ging veel tijd verloren. Om die reden heeft de gemeenteraad schoorvoetend alsnog extra bezuinigingen vastgesteld. Zo moet de bibliotheek steunpunten in Nederhoven en Heerjansdam sluiten. Ook wordt de onroerende zaakbelasting verhoogd.

Volgens de provincie zijn die bezuinigingen concreet genoeg om Zwijndrecht weer de vrije hand te geven.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht