Volledig scherm
Vuurwerk op het drierivierenpunt tussen Zwijndrecht, Dordrecht en Papendrecht © Archieffoto Richard van Hoek

Zwijndrecht twijfelt aan nut van vuurwerkshow: ‘De knallers komen niet kijken’

De gemeenteraad van Zwijndrecht stemt in met het idee om met oud en nieuw samen met Papendrecht en Dordrecht een grote vuurwerkshow op het drierivierenpunt te houden. Toch zijn er grote twijfels aan het nut van zo'n show.

 ABZ, VVD en ZPP zijn om die reden zelfs tegen zo'n show. ,,Het is gewoon 60.000 euro extra milieuvervuiling’’,  zo wees ABZ-fractievoorzitter Fred Loos op de kosten van de show.  Daarbij merkt hij op dat uit een enquête van het Onderzoekscentrum Drechtsteden blijkt dat juist de mensen die het overlastgevende knalvuurwerk afsteken helemaal niet van plan zijn om naar een vuurwerkshow te komen. Die steken veel liever in de eigen straat hun eigen vuurwerk af met familie en vrienden.

Fors beroep op politie

Daar komt nog eens bij dat zo'n vuurwerkshow ook de nodige begeleiding van  politie, verkeersregelaars en EHBO vraagt, terwijl zeker op de politie rond de jaarwisseling toch al een fors beroep gedaan wordt. Burgemeester Hein der Loo hoopt weinig politie nodig te hebben door een beroep te doen op andere organisaties. Loos: ,,Maar hoe dan ook vraag je van mensen om op oudejaarsavond te werken in plaats van bij de familie te zijn.’’

Proef

Een meerderheid in de raad wil echter toch een vuurwerkshow, al is met maar  om in de praktijk te kunnen kijken of de overlast elders in de gemeente daardoor echt afneemt. Het gaat om een proef tijdens de komende drie jaarwisselingen. Wel dringt de raad er op aan om in het gebied rond de show een vuurwerkvrije zone in te stellen. Op die manier moet voorkomen worden dat bezoekers eigen vuurwerk afschieten in de menigte.

Voor het overige komt er geen uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht