Zwijndrechtse huishoudens zijn het meest zuinig geweest met het gebruik van aardgas.
Volledig scherm
Zwijndrechtse huishoudens zijn het meest zuinig geweest met het gebruik van aardgas. © ANP

Zwijndrechtse huishoudens waren vorig jaar het zuinigst met aardgas

Huishoudens in Zwijndrecht zijn het voorbij jaar procentueel gezien het zuinigst geweest als het gaat om het gebruik van gas in deze regio. Zij gebruikten gemiddeld 1200 kubieke meter aardgas. Het jaar ervoor lag dat gemiddelde op 1260 kubieke meter. Omgerekend is er voor 2018 sprake van een besparing van 4,8 procent. 

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlanders verstookten volgens die gegevens vorig jaar iets meer gas dan in 2017. Het gemiddelde gasverbruik per woning steeg naar 1270 kubieke meter.

In de voormalige gemeente Molenwaard ging de gaskraan juist verder open. Gemiddeld gebruikten huishoudens daar in 2018 1440 kubieke meter gas, tegenover 1420 kubieke meter het jaar ervoor. Hierdoor zijn de inwoners van Molenwaard met een stijging van 1,4 procent de ‘grootverbruikers’ in de regio.

Als het gaat om het absoluut gebruik van aardgas zijn de inwoners van Papendrecht de meest zuinige van allemaal: het gemiddeld gebruik van een huishouden is daar 1060 kubieke meter.  

Vrijstaande huizen

De verschillen tussen het gebruik heeft meerdere redenen, zo constateerde het CBS. In landelijke en in rijke gemeenten staan vaak meer vrijstaande huizen en zijn de huizen vaak ook een slag groter. Hierdoor wordt er per woning gemiddeld meer aardgas verstookt. 

Daarnaast is het gasverbruik in sommige gemeenten erg laag door het gebruik van stadsverwarming. Als je op het warmtenet aangesloten bent, heb je geen gasgestookte cv-ketel meer nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de gemeente Dordrecht. Daar was voor vorig jaar wel sprake van een lichte stijging. Maar met een gemiddeld gebruik van 1160 kubieke meter zitten de Dordtenaar 110 kubieke meter onder het landelijk gemiddelde.

Elektriciteit

Alle huishoudens in de regio konden wel met minder elektriciteit toe. Het gemiddelde aantal kilowattuur (kWh) dat jaarlijks in een Nederlandse woning verbruikt wordt, lag vorig jaar op een gemiddeld 2790 kWh per woning. Die daling komt volgens Netbeheer Nederland vooral doordat de huizen en elektrische apparaten steeds zuiniger worden.

Inwoners van Molenwaard waren in 2018 de grootgebruikers in de regio: gemiddeld gebruikten ze 3080 kWh. Huishoudens in Sliedrecht zijn het meest zuinig als het om elektriciteit gaat. Daar kwam een gemiddelde gebruik van 2620 kWh op de teller te staan. Fors minder dan het landelijk gemiddelde.

Bekijk in de kaart hieronder hoe jouw gemeente scoort als het gaat om het gebruik van gas. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht