Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © ANP

Zwijndrechtse moeder (48) krijgt werkstraf voor telen wiet op zolder

Een 48-jarige moeder uit Zwijndrecht is door de rechter gisteren veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor het runnen van een wietplantage.

Op zolder in haar rijtjeswoning in de Surinamestaat in Zwijndrecht, waar zij met een minderjarig kind en twee volwassen kinderen woont, brak december 2016 brand uit. Twee brandweerlieden kwamen onder stroom te staan tijdens het bluswerk, omdat op zolder illegaal een niet tijdig ontdekte extra stoppenkast was aangelegd. De brand is zeer waarschijnlijk ontstaan door de wietplantage op zolder.

De Zwijndrechtse zei dat ze voor de lucratieve wietteelt had gekozen, omdat zij de zorg voor haar kinderen financieel niet meer kon dragen na het verlies van haar werk als schoonmaakster. Aan brandgevaar in de woning, waar ook elders in huis een hennepplantage was aangelegd, had ze niet gedacht.

Volgens deskundigen is er zes keer geoogst. Maar door verklaringen van de vrouw gaat de aanklager uit van minimaal drie oogsten met 260 wietplanten. Hoewel na de brand nog een keer hennepplanten zijn aangetroffen in de slaapkamer van de volwassen zoon van de vrouw, vindt de reclassering de kans op herhaling niet groot.

Justitie eiste een werkstraf van 200 uur, naast de opgelegde voorwaardelijke celstraf, tegen de 'kwetsbare' vrouw. Ook zou ze 76.000 euro van de geschatte winst moeten betalen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Moet Dordrecht partnerstad worden voor de tweede etappe van de Tour de France?

Moet Dordrecht partnerstad worden voor de tweede etappe van de Tour de France?

  • Een goed idee, Dordrecht is daar de perfecte locatie voor (20%)
  • Ja, zo'n evenement is goed voor de stad (26%)
  • Nee, dat kost toch alleen maar geld (39%)
  • Nee, dat interesseert me niets (14%)
1411 stemmen