Volledig scherm
PREMIUM
De foto van de standrechtelijke executie van Vietcong-officier Nguyen Van Lem in Saigon, op 1 februari 1968, leidt tot grote verontwaardiging onder het Amerikaanse publiek. AP-fotograaf Eddie Adams krijgt later spijt van de foto waarop de Zuid-Vietnamese generaal Nguyen Ngoc Loan de man door het hoofd schiet. ,,Ik doodde hem toen met mijn camera. Ik verwoestte toen zijn leven zonder oog te hebben voor de omstandigheden'', aldus Adams, die met de foto de Pulitzer Prize won. De Vietcong zou kort daarvoor Amerikaanse soldaten hebben gedood. Adams maakte het later goed toen de immigratiedienst hem belde. Zij wilde dat Adams tegen Loan zou getuigen om hem de toegang tot de VS te ontzeggen. Adams deed het omgekeerde. Hij getuigde in Loans voordeel, de ex-generaal mocht blijven.

Vietnam, voor altijd Amerika's open zenuw

1968Dit is de derde aflevering van een serie verhalen over bijzondere momenten in 1968. Van de wereldschokkende executie van een Vietcongstrijder tot aan de lancereing van de Apollo 8. Vandaag: 50 jaar geleden woedde de oorlog in Vietnam in alle hevigheid.

Zeg 'Vietnam' en oudere Amerikanen verschieten nog altijd van kleur. Het staat voor smadelijke nederlaag en 'verkeerde oorlog'. Dat oordeel ontstond in 1968, toen de machtige VS het zwartste oorlogsjaar ooit beleefde.

  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.