De tweede klas van de Openbare Lagere School voor Meisjes in Plantsoen-Zuid in 1918. Het meisje rechts van juffrouw de Looze is Nel Pierik, die illegale nieuwsberichten voorlas.
Volledig scherm
PREMIUM
De tweede klas van de Openbare Lagere School voor Meisjes in Plantsoen-Zuid in 1918. Het meisje rechts van juffrouw de Looze is Nel Pierik, die illegale nieuwsberichten voorlas. © archief eemland

De Amersfoortse Courant als Duitsgezinde krant in Tweede Wereldoorlog

In aanloop naar '75 jaar bevrijding' blikt deze krant terug op gebeurtenissen uit de laatste maanden van de oorlog. Deel 4: in december 1944 verschijnt in Amersfoort voor het eerst een lokale editie van verzetskrant Trouw, als tegenwicht voor de Duitsgezinde Amersfoortse Courant.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog was betrouwbare informatie over het oprukkende bevrijdingsleger schaars. De meeste Amersfoorters hadden gedwongen hun radiotoestel ingeleverd bij de Duitsers. Het enige nog verschijnende regionale dagblad, de Amersfoortse Courant, had in oktober 1941 SS-er Nicolaas Laman als hoofdredacteur gekregen en was veranderd in een uitgesproken pro-Duits dagblad.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort