Burgemeester Iris Meerts. Inzet: haar Joodse grootmoeder die in de oorlog moest onderduiken.
Volledig scherm
Burgemeester Iris Meerts. Inzet: haar Joodse grootmoeder die in de oorlog moest onderduiken. © Frank jansen

Burgemeester diep onder de indruk van haar Joodse oma: ze zwierf soms dagen door de stad op zoek naar veilig adres

In een videoboodschap richt burgemeester Iris Meerts zich op Bevrijdingsdag tot de inwoners van Wijk bij Duurstede. Ze vertelt een persoonlijk verhaal over haar oma van vaders kant. 

Die oma was Joods en net 21 toen de oorlog begon. Ze vertelde hoe ze soms dagen door de stad zwierf, op zoek naar een veilig onderduikadres, met alleen een vork op zak, die ze als kam gebruikte. Op foto’s wees ze familieleden aan die niet waren teruggekomen uit de kampen. 

Diepe indruk

Quote

Verhalen zoals die van mijn oma zijn er veel. Maar overleven­den zijn er, na 75 jaar, steeds minder.

Iris Meerts, Burgemeester Wijk bij Duurstede

Meerts: ,,Het maakte op mij, als jong meisje, een diepe indruk. Vooral ook door de veerkracht die uit haar verhalen bleek. Mijn oma had zich aangepast aan die onvoorspelbare en onvrije situatie waarin zij moest leven. En ondanks alles bleef ze blijkbaar levenslustig, want ze kon zich ook nog leuke anekdotes herinneren en de grapjes die ze maakten.”

,,Verhalen zoals die van mijn oma zijn er veel. Maar overlevenden zijn er, na 75 jaar, steeds minder. Daarom is het zo belangrijk dat hun verhalen worden doorverteld. Want uit al die verhalen blijkt hoeveel er is gestreden en geleden voor de vrijheid. Het doet ons telkens opnieuw beseffen dat leven in vrijheid niet altijd een vanzelfsprekendheid was. En helaas nog steeds niet is.’’

,,Toen de oma vertelde dat ze in de oorlog soms angstig was, dacht ik terug aan de keren dat ik zelf bang was. Verhalen verbinden. Verhalen maken grote begrippen als oorlog menselijk en hanteerbaar. Ook hier in de gemeente Wijk bij Duurstede toonden mensen moed en veerkracht. Ook zij vochten uit solidariteit en voelden zich betrokken met hun medemens. Ik denk hierbij aan Pieter de Springer die jaarlijks wordt herdacht in Langbroek. En ik denk aan Loek Caspers, wier persoonlijke verhalen over het lokale verzet zijn opgeschreven in een boekje, vlak voor haar overlijden afgelopen jaar.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht