Vier keer het AD, maar wel met een eigen foto van de bevrijding. AD Amersfoortse Courant.
Volledig scherm
Vier keer het AD, maar wel met een eigen foto van de bevrijding. AD Amersfoortse Courant. © ad

Het bevrijdingsverhaal, verteld door foto's op onze voorpagina's

Achter de schermenHoofdredacteur Paul van den Bosch beschrijft elke week waar de AD-redacties mee bezig zijn. Op 5 mei was het 75 jaar geleden dat we werden bevrijd. Dat vierden we met historische en regionale voorpagina’s. 

Misschien is dit wel de vraag die het vaakst aan ons wordt gesteld: hoelang zal de papieren krant nog bestaan? Mijn antwoord is altijd hetzelfde: niemand die het weet, maar voorlopig houdt de krant nog prachtig stand naast de snel groeiende digitalisering van ons vak. U kunt het nieuws heel de dag volgen op AD.nl, in onze app, via sociale media, video en nieuwsbrieven. 

Gelukkig zijn we technisch niet meer zo beperkt als vroeger dat we slechts één keer per dag bij u in huis kunnen vallen. Letterlijk, via de brievenbus. Het AD is nu 24/7 dichtbij. In deze coronatijden merken wij aan de stijgende bereikcijfers en leesminuten hoe groot het verlangen is om betrouwbaar en snel geïnformeerd te zijn. En als u een abonnement heeft, kunt u echt alles lezen, zien en volgen, op al onze platforms.

Magie

AD Haagsche Courant.
Volledig scherm
AD Haagsche Courant. © ad

Maar gelukkig hebben we óók nog steeds de magie van het papier. Je zou 't het plezier van het omslaan van de pagina's kunnen noemen. Op de keukentafel of in de lentezon in de tuin, kop koffie erbij. Een krant heeft een begin en een eind. De redactie heeft voor u geselecteerd. Dagelijks lezen ongeveer 1,2 miljoen mensen één van de 19 edities van het AD (dat zijn 18 regionale edities en 1 landelijke). Daarmee zijn we in elk geval op doordeweekse dagen het dagblad met de meeste lezers in Nederland. Er is meestal een diepe en lange band tussen lezer en dagblad.

Op de redacties is voortdurend de afweging: welk medium is het meest geschikt voor dit verhaal? Vaak gaat het samen, online én krant. Soms is bewegend beeld krachtiger dan tekst of een foto. Maar soms is het andersom. Soms is juist de voorpagina van een krant de meest geschikte plek. De geschiedenis wordt er dan verstild op geprint.

Quote

Het merendeel van onze krantenle­zers geeft 'regionale verslagge­ving' als de belangrijk­ste of één na belangrijk­ste reden voor hun abonnement

Paul van den Bosch
Paul van den Bosch
Volledig scherm
Paul van den Bosch © AD

Bij deze rubriek ziet u als illustraties de voorpagina's van vier van onze titels op dinsdag 5 mei. Het was een bijzondere Bevrijdingsdag, vanwege het coronavirus en omdat het 75 jaar geleden was dat ons land werd bevrijd van de bezetters. Het zijn vier verschillende voorpagina's. Wij noemen dat 'regionaliseren'. De lezers van AD Utrechts Nieuwsblad, AD Rotterdams Dagblad, AD Amersfoortse Courant en AD Haagsche Courant kregen allemaal een andere foto te zien. De bevrijders in hún stad. Bekijkt u ze maar eens goed. In Den Haag hollen bijvoorbeeld uitgelaten kinderen achter een tank aan, in Amersfoort zitten twee meisjes tussen de bevrijders op een tank. Voor wie in een van deze steden woont, komt de bevrijding daardoor nog dichterbij. Dat is belangrijk voor u, weten wij uit onderzoek. Want het merendeel van onze krantenlezers geeft 'regionale verslaggeving' als de belangrijkste of één na belangrijkste reden voor hun abonnement.

We doen dat vaak, het regionaliseren van de voorpagina's. Als het nieuwsaanbod zich ervoor leent en de fotografie voorhanden is. Dan maakt de layout-redactie op de centrale redactie in Rotterdam aparte voorpagina's voor verschillende edities. Voor onze collega's in de drukkerij maakt dat niet uit. Voor elke editie moeten zij toch een andere plaat op de drukpers leggen.

Extra liefde

AD Utrechts Nieuwsblad.
Volledig scherm
AD Utrechts Nieuwsblad. © ad

Voor de krant van Bevrijdingsdag deden we dit met extra liefde. Niet alleen omdat 4 & 5 mei ons steeds weer tot nadenken dwingt en omdat het van die dagen zijn dat je het gevoel hebt dat er een extra gevoel van verbondenheid en solidariteit heerst. Maar ook omdat de zwart-witfoto's op onze verschillende voorpagina's nog maar eens duidelijk maakten dat 75 jaar geleden mannen en vrouwen uit andere landen hun leven hebben gewaagd om ons te bevrijden.

Dit jaar hebben we in verhalen, video's en een extra bijlage flink uitgepakt met deze historische mijlpaal. Maar ik weet zeker dat we er over een jaar wederom veel aandacht aan zullen besteden. Omdat het verhaal verteld moet (blijven) worden. Hopelijk kunnen dan alle herdenkingen en bevrijdingsfeesten weer voluit plaatsvinden in onze steden en dorpen. En ook dan - u mag me aan deze belofte houden - zullen wij dat zo regionaal mogelijk op onze voorpagina's vertellen.

Reageren? Hoofdredactieregio@dpgmedia.nl

AD Rotterdams Dagblad.
Volledig scherm
AD Rotterdams Dagblad. © ad