Volledig scherm
PREMIUM
© Teddy Seguin/Drassm

De verborgen schatkamer op de zeebodem bij de Normandische kust

75 jaar na D-dayWie de geallieerde invasie van 1944 wil ‘herbeleven’ gaat naar begraafplaatsen langs de Normandische kust en naar musea. Maar er is ook een verborgen schatkamer die bijna niemand kent: tientallen meters onder water.

Op 5 juni 1944 stoomt het ruim 7.000 ton wegende vrachtschip ‘Empire Broadsword’ strijdlustig op vanuit Engeland naar Frankrijk, naar Normandië. Aan boord zijn honderden Britse militairen en 18 kleine vaartuigen. Met die bootjes moeten de manschappen vanaf zee naar Sword Beach varen, het strand bij het stadje Ouistreham.

Over één dag is het D-day: Europa moet worden bevrijd.

  1. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.