Volledig scherm
PREMIUM
© Sergio Avellaneda

De vergeten groep in WO II: ‘Witte soldaten wilden geen orders krijgen van zwarten’

Matthew Southall Brown (97) kwam ons bevrijden van de nazi’s, maar kreeg in het Amerikaanse leger zelf te maken met onverholen racisme. ,,Ik moest mijn rang van mijn uniform halen. Witte soldaten wilden geen orders krijgen van zwarten.’’Komende week komt hij voor het eerst terug, nu om in ons land te spreken over de vergeten groep zwarte soldaten.

In het hoekje bij de voordeur staat de koffer voor de reis naar Nederland klaar, een selectie stropdassen erbovenop, daarnaast een paar bruine wollen handschoenen. Matthew Southall Brown is bedacht op eventuele vroege najaarskou aan de Noordzee. Hier in Savannah, een subtropische kuststad in het zuiden van de VS, is het warm en vochtig. Maar in Noordwest-Europa kan het flink koud worden, herinnert hij zich van 75 jaar geleden.

  1. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.